Do zlatého fondu světové kinematografie se zapsal rolemi například ve filmech Podraz, Kočka na rozpálené plechové střeše, Hombre, Frajer Luke, nebo Butch Cassidy a Sundance Kid.

Newman již delší dobu bojoval s rakovinou plic. Letos v červnu se objevily nepotvrzené informace, že se léčí v newyorském zařízení Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.


Čtěte také: Život a vášně filmové legendy


Newman měl za sebou více než padesátiletou filmovou kariéru, během níž se objevil ve zhruba šesti desítkách filmů, z nichž mnohé patří ke klasice stříbrného plátna. Nezapomenutelnou dvojici vytvořil s dalším legendárním hercem, blonďatým Robertem Redfordem. Newman se odebral na odpočinek loni v květnu kvůli nespecifikovaným zdravotním problémům.

Během svého života byl slavný herec s průzračnýma modrýma očima desetkrát nominován na Oscara, cennou sošku získal v roce 1987 za roli ve filmu Barva peněz. Byl také nositelem dvou čestných Oscarů. Spolupracoval se slavnými režiséry 20. století jako Martinem Scorsesem, Johnem Hustonem, Robertem Altmanem nebo Alfredem Hitchcockem.

Patřil také k nemnoha hollywoodským hercům, kteří nestřídali své partnerky jako na běžícím páse, a měl za sebou padesátileté manželství s rovněž oscarovou herečkou Joanne Woodwardovou.

Herec byl úspěšný i mimo filmové plátno, uspěl například jako automobilový závodník. V roce 1979 dokonce obsadil druhé místo ve slavném závodu Le Mans. Dobře si vedl i jako tvůrce řady potravinářských výrobků Newman's Own, které zdobí jeho jméno a tvář. Takto vydělané peníze věnoval na charitu.