To monstrum všechny děsí. „Obavu z toho, že by létající střecha mohla spadnout, samozřejmě mám. Když jsme to zkoušeli poprvé – a to to ještě mělo lítat nad lidmi v hledišti! – říkal jsem: Přátelé, nemáme to ověřený, je to trochu nebezpečný. Někomu to může spadnout na hlavu,“ vyznal se Blesku ze svých obav režisér Antonín Procházka (62).

„Myslím, že nad lidi to nikdy raději nepustíme. Ono by to nikomu asi nic neudělalo, ale v hledišti je přece jen spousta dětí,“ dodal režisér, který stejně jako všichni účinkující trne při každém představení nekonečné dvě minuty. To je totiž doba, po kterou se nad jevištěm pražského Kongresového centra vznáší nová střecha pro strašidelný hrad.

Létající kolos z dílny scénografa Daniela Dvořáka (62) je extra technickou vychytávkou, která v našich divadlech nemá konkurenci. „Střecha má necelých pět metrů v průměru a přes dva metry na výšku. Je to vlastně hybridní řešení něčeho mezi hexacoptrem a vzducholodí, protože je na ní dohromady osm vrtulí a zároveň je plná helia,“ prozradil Blesku technik Ondřej Eremiáš s tím, že ji ovládají ze zákulisí dva lidé.

Fotogalerie
15 fotografií