Hlavně že je to na koho svést.
Všichni vyznavači konspiračních teorií se shodnou na faktu, že za většinu světové mizérie mohou Američané, Rusové, islamisté... a Pražáci. Po pravdě, Pražáci se drží v čele jen v České republice, těžko věřit, že by věhlas našeho hlavního města dosáhl tak daleko. Na druhé straně, trochu „daleko“ být pachatelé světového zla musí, protože vzdálená nepřátelská centra jsou tak nějak romantičtější a svět je hned více podobný příběhům Jamese Bonda a člověk si připadá jednak chytřejší (všichni věří oficiální verzi a on zná tajnou pravdu) a jednak důležitější (protože k těm znalcům pravdy patří) a vygooglil si ji nebo našel na facebooku.

Konspirace mají navíc tu výhodu, že nás omlouvají, pokud víme, že bychom měli situaci nějak sami řešit... a jaksi se nám nechce pálit si prsty. Co zmůže obyčejný člověk, když ti ilumináti, mimozemšťani, nebo třeba CIA všechny podplatili? Nic, byť by tou aktivitou měl být úklid ulice. Kdepak, svět je strašně zlé místo a ti  z daleka, co tahají za provázky, ti jsou ti nejhorší. Klamou veřejnost a jen hrstička nejodvážnějších se jim dokáže postavit, zejména tím, že založí obskurní webovou stránku s názvem jako je „Proroctví“, nebo třeba „Braňte zem před (dosaďte si sami podle vkusu)“. Ti, kdo tento zdroj necenzurované pravdy čtou, pak nezištně (a často zhrzeně) informují své okolí o strašném nebezpečí, které se na ně valí.

Na  lidstvo se nebezpečí obecně valí už hodně dlouho, ale zatím tu, navzdory konspirátorům i iluminátům, pořád jsme a pekárny pečou... ovšem ono to dlouho nepotrvá, věřte zasvěceným.

Ti druzí
Strašných manipulací se samozřejmě vždycky dopouštějí ti, kteří mají jiný názor než my, a navíc jsou pěkně daleko. Zatímco obyvatelé velkých měst podezírají tajné služby, obyvatelům vesnic často postačí domněnka, že všechny nepravosti páchají obyvatelé hlavního města, kde je život jiný, práce lehká, ženy povětrné a muži až na malé výjimky všichni na chlapy. Je hrozná zkaženost obyvatel velkoměsta, povalujících se po kavárnách a škodících soli země.

No a tak je to v podstatě s každou konspirační teorií. Vychází z neznalosti, z nepochopení, někdy pečlivě pěstovaného nepochopení, z touhy najít někoho, na koho lze hodit vinu za všechno, co se nepovedlo, někoho, na koho je možné hodit každou vinu a ještě si u toho připadat fajn. Utvrdit se v myšlence, že obyčejný člověk nic nezmůže, že jsme jen smítka unášená větrem a že se prostě snažit nemusíme.

Bohužel, s takovým přístupem je pravděpodobné, že se smítkem člověk nakonec stane, a pokud je takových smítek hodně, skončí nakonec mizerně i ti, kdo smítky být nikdy nechtěli. V moci jiných, i když zrovna ne iluminátů.