Poprvé
Poprvé vám bylo trochu trapně a fotku jste vyvěsili se spoustou opatrných komentářů… ale reakce přátel vás dočista okouzlila „frajer“, „kočka“, „jsi nádherná“… komu by to nezvedlo sebevědomí. Další selfie už jste zkušeně prohnali různými filtry, a čekáte znovu záplavu obdivu, které se vám nejspíš dostane. Po pravdě, dostane se ji skoro každému, protože většinu fotografií, vyvěšených na facebooku či jinde přátelé lajkují a pochválí a pokud selžou přátelé, je tu vždycky smečka různých vzdálených známých, kteří utrousí laskavý komentář v pevné víře, že příště zase pochválíte vy je. 

No a pak už v tom jedete, fotíte se kdykoli, z různých úhlů, často se dokonce fotit necháváte, protože touha po obdivu je jako touha hrát… těžko se jí odolává.

Retušujete
Že neumíte s Photoshopem? To je jedno. Všechny ti svalovci a bábovky v tisku a filmu jsou vyretušovaní, přešití a namaskovaní, tak proč ne vy. Stává se z vás mistr lesků, rámečků a sépií, rozmlžujete, zvyšujete kontrast, Mona Liza by vám mohla závidět a publikum posílá lajky. 

Proč to děláte?
Tak a teď ruku na srdce… proč to vlastně děláte? Pokud jste se nad tím ještě nezamysleli, zamýšlím se nad tím já. Je to jistá maskovaná forma seznamovacího inzerátu, chcete se pochlubit, že se vám, přese všechno, co se vám děje, vede dobře a úžasně vypadáte, chcete, aby si vás někdo všiml? Chcete denně svou dávku pohlazení a je jedno, jak neupřímná a laciná jsou? Návrat z virtuality do reality pak ovšem může být nepříjemný.

Ostrý kurz terapie
Odeslali jste právě na síť svou poslední, docela určitě poslední, protože to přece máte pod kontrolou, selfie a rozhodli jste se svou kariéru sebefografa utípnout? Výborně, pojďte se léčit.

Pomalu procházejte  svou zdí a prohlížejte si komentáře u fotografií? Opravdu jsou ti psi roztomilí, nebo je to jen mázlá fotografie mokrého vořecha? Opravdu se vám kamarádčino dítě tolik líbí, že tam musíte psát „pus, pus, pus, nunu“, nebo to děláte hlavně ze zvyku. A je opravdu pečlivě ořezaná fotka kamarádky něco, co je třeba označovat slovem „nádherná“? Proč to tam vlastně píšete a proč to dotyčná facebooková přítelkyně píše vám.  Zkuste něco víc od srdce, vyjádřit zájem je v pořádku, ale  utápět se v superlativech hezká slova devalvuje. I ta, která lidé píšou vám. Stojíte o ně i za tuhle cenu?