Meghan se po pár týdnech od svatby s Harrym povedlo to, na co Kate (36), manželka prince Williama (36), čekala téměř rok. V polovině června dělala doprovod královně Alžbětě II. (92) na cestě do Cheshiru, kde ji čekalo několik oficiálních akcí a královských povinností. Meghan s hlavou monarchie dokonce cestovala přes noc speciálním královským vlakem, kterým běžně mohou cestovat pouze nejstarší a nejváženější členové královské rodiny. Harry, William či Kate jím například ještě nikdy nejeli. Královna tento dopravní prostředek, jehož vypravení je velmi finančně náročné, používá zřídka, zejména na dlouhé, popřípadě noční cesty.

Meghan se začíná pozvolna dostávat do toho, co se u dvora smí a na co musí zapomenout, drobné přešlapy proti protokolu jí zatím všichni odpouštějí, ba naopak, veřejnost ji pro ně ještě více zbožňuje. Bylo dalším z nich i to, co se odehrálo v úterý na balkóně Buckinghamského paláce, kam vyšli členové královské rodiny sledovat slavnostní přehlídku při 100. výročí královského letectva RAF? Meghan, ač je ve „firmě“ jen pár týdnů, totiž stála hned vedle královny. Nebo se jí dostalo snad další výsady?

Fotogalerie: Fotky, které neměl nikdo vidět! Takhle…
163 fotografií

„Na balkón Buckinghamského paláce vedou troje dvoukřídlé prosklené dveře. Jako první se otevírají ty uprostřed a jimi vchází královna. Za ní jdou tzv. seniorní členové královské rodiny, za nimi juniorní. Následně se otevírají boční dveře a jimi vchází širší královská rodina,“ popsal pro Blesk.cz expert na královské rodiny Jindřich Forejt, který byl také hostem svatebního studia Blesk.cz ke svatbě Harryho a Meghan.

Video
Video se připravuje ...

Odborník na šlechtu Jindřich Forejt: Harryho svatba je poslední na 20 let! Redakce Blesk, Reuters

Všichni královští členové vědí, kde je jejich místo, jak mají vcházet za královnou a kam se mají postavit. „Uprostřed vždy stojí královna.  Vedle ní stojí její nejbližší, tedy princ Charles s chotí Camillou. Za nimi stál jeho bratr, druhorozený syn královny princ Andrew. Po její levé ruce pak stojí jakožto další čekatel na trůn princ William s manželkou Catherine. Při detailním ohledání fotografie je patrné, že princ Harry s manželkou Meghan stojí až v druhé řadě za Williamem,“ uvedl na pravou míru otázku, proč vévodkyně ze Sussexu stála hned vedle královny, Jindřich Forejt.

Na nejzazších koncích balkónu mají tradičně místo královnini bratranci – princ Henry, vévoda z Gloucesteru, na druhém konci pak stojí Kentové. „Tyto rodinné scény vemou s královnou za své. Zatímco královna je příznivcem širší královské reprezentace, Charles tuto tradici nástupem na trůn rozhodně zúží," míní Forejt

Kdo však tentokrát na balkóně chyběl, byl královnin manžel, 97letý princ Phillip, který si poté, co loni oznámil, že se stahuje z veřejného života, vybírá, na které oficiální akce královské rodiny dorazí a které vynechá. Chyběly také děti, díky čemuž působilo rozmístění na balkoně poněkud rozvolněnějším dojmem a Meghan se tak mohla dostat ke královně blíž. 

Děti vévody a vévodkyně z Cambridge malá ChartotteGeorgem sledovaly leteckou přehlídku z doslova ikonického okna Buckinghamského paláce. „Tímto oknem pozoroval princ Charles se svou sestrou, malou princeznou Annou, korunovaci své matky Alžběty v roce 1953, která z tohoto okna pozorovala korunovaci svého otce v roce 1937,“ doplnil Forejt.

Když však pozornost dětí už nepoutaly stíhačky, ale zaujali je novináři, byly pořízeny fotografie, na kterých malá Charlotte vyplazuje jazyk. Poté co při pondělních křtinách brášky Louise odkázala přihlížející fotografy do patřičných mezí, když je rázným sdělením ubezpečila, že oni dovnitř nepůjdou, by jednoho mohlo napadnout, jestli se z malé princezničky nestává pořádný královský rošťák. Podle všeho byl však Charlottin vypláznutý jazýček reakcí právě na fotografy, kteří často ve snaze upoutat pozornost urozených dětí na ně gestikulují a dělají různé obličeje. „Pokud někdo na děti vyplázne jazyk jako první, mají povoleno jim to vrátit,“ dodal úsměvný detail Jindřich Forejt.

 

Video
Video se připravuje ...

Harryho Meghan má štěstí: Před 80 lety by ke dvoru nesměla! Redakce Blesk, Reuters

Fotogalerie
42 fotografií