Princezně lidských srdcí se stala osudná autonehoda v Paříži. V neděli 31. srpna 1997 dvacet minut po půlnoci Diana se svým milencem Dodim Al Fayedem (†42), jeho bodyguardem Trevorem Rees-Jonesem a řidičem Henrim Paulem odjeli černým mercedesem od zadního vchodu pařížského hotelu Ritz. Snažili se tak uniknout fotografům, kteří hlídkovali před hlavním vchodem.

Jenže paparazzi se okamžitě vydali za nimi a začali je sledovat, zatímco se jim limuzína snažila ujet. Šofér, který byl prý opilý, nezvládl rychlost a v tunelu poblíž Place de l'Alma narazil do stěny rozdělující protisměr. Princezna Diana byla s těžkými zraněními převezena do nemocnice, ale vzápětí jim podlehla.

Její mladší syn Harry, kterému v osudné době bylo teprve 12 let, nyní v dokumentu Diana, 7 dní prozradil šokující detaily ohledně máminy smrti, které ho dodnes velmi trápí. „Myslím, že jedna z nejtěžších věcí, s nimiž jsem se musel vyrovnat, byl fakt, že lidé, kteří ji pronásledovali do tohoto tunelu, byli ti samí lidé, kteří ji pak fotili, zatímco ona umírala na zadním sedadle auta,“ vysvětloval princ.

Skupinu fotografů obviňuje, že dala přednost nafocení skandálních snímků z nabouraného vozu před záchranou princeznina života. „Jak už bylo mnohokrát řečeno, i když měla velmi vážné poranění hlavy, pořád byla naživu. A lidé, co tu nehodu zavinili, místo toho, aby jí pomohli, tak fotili, jak umírá,“ uvedl Harry sklíčeně v dokumentu a dodal: „A pak se ty fotografie dostaly do britských redakcí novin.“

Fotogalerie: Letos uběhne 20 let od smrti princezny…
68 fotografií

Naštěstí jeho i bratra chránila královská rodina v čele s Alžbětou II. (91). „Naše babička schválně nechala odstranit všechny noviny z domu, abychom nevěděli, co se děje,“ přiznal princ William s tím, že je za to dnes velmi vděčný. „Tehdy ještě samozřejmě neexistovaly chytré telefony ani nic takového, takže jste se jen tak ke zprávám nedostali. Abych byl upřímný, jsem rád, že jsme tehdy měli prostor pryč ode všech,“ dodal.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes. Profimedia

Fotogalerie
46 fotografií