Uživil by se princ Charles jako moderátor? O tom se mohli dnes odpoledne nečekaně přesvědčit Britové při předpovědi počasí, odvysílané na celostátním kanálu BBC News.

Syn královny Alžběty překvapil. Před mapou s izobary místy zuřivě gestikuloval, klidným hlasem však nedával znát, že by ho ovládla nováčkovská tréma. Proslovy před lidmi má ostatně dobře natrénované. A ačkoliv byla jeho předpověď trochu chaotická, jeho dobrá nálada a vtipné narážky vše zachraňovaly. Jako rosnička tak nepohořel.

Televizní stanice mu ostatně ušila zprávy na míru, předpověď se týkala hlavně královské rezidence. "Nejlepší počasí bude samozřejmě na severních ostrovech," tedy daleko od hlavní britské pevniny, vtipkoval princ. Především Skoty však nepotěšil. V jejich zemi totiž má být i nadále vlhko, chladno a větrno.

"Nacházíme se pod vlivem oblasti nízkého tlaku, která se posouvá na sever," vysvětloval Charles. Nad královským sídlem Castle of Mey na ostrově Caithness ovšem přece jen občas vykoukne trocha toho sluníčka. "Ale všude očekáváme studený den s teplotami jen kolem osmi stupňů Celsia a ostrý severní vítr," dodal Charles.

Zkrátka sychravé ostrovní počasí. "Naštěstí není žádný svátek," ulevil si následovník trůnu na závěr svého televizního vystoupení.

Fotogalerie
6 fotografií