Začátek února byl v Česku nejteplejší za více než 100 let. Na vybraných stanicích dosáhla v první únorové dekádě průměrná teplota 6,7 °C. Na síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

„Průměrná teplota vzduchu letošní první únorové dekády na vybraných stanicích dosáhla 6,7 °C a byla tak nejvyšší za více než 100 let. Nejchladnější první únorovou dekádou na vybraných stanicích je ta z roku 1929, kdy byla průměrná teplota vzduchu -15,4 °C,“ upozorňují meteorologové.

V minuém týdnu padlo mnoho denních teplotních rekordů. O víkendu se na třech místech teplota dostala dokonce nad 15 °C.

Teplé počasí má pokračovat dál, meteorologové upřesnili předpověď a nadprůměrné denní teploty budou pokračovat. Vystoupají až ke 13 °C. V polovině týdne bude ale v noci mrznout. Místy hrozí náledí a námraza.

Jak bude v příštích dnech?

Úterý:Oblačno až polojasno, zpočátku místy až zataženo. Přeháňky, nad 800 m n. m. smíšené nebo sněhové. Noc 4 až 0 °C, den 6 až 10 °C.

Středa: Oblačno, přeháňky, od západu během dne zejména v Čechách místy déšť, zpočátku nad 1000 m n. m. i sněžení. Ráno –2 až + 2 °C, den 6 až 10 °C.

Čtvrtek: Polojasno, mlhy, noční teploty 6 až 2 °C, na východě až 0 °C. Den 6 až 10 °C, v Čechách místy až 12 °C.

Pátek: Zataženo až oblačno, ve východní polovině zpočátku místy i polojasno, ojediněle mlhy. Od západu v Čechách místy občasný déšť nebo přeháňky. Noc 6 až 2 °C. Den 9 až 13 °C.

Sobota: Oblačno až zataženo. Místy občasný déšť nebo přeháňky. Noc 5 až 0 °C. Den 8 až 12 °C. 

Špatná zpráva pro alergiky: Pylová sezona začala

Smrkáte, pálí vás oči a myslíte si, že na vás zaútočil nějaký virus? Ve skutečnosti může jít o projev alergie. Kvůli teplému počasí už začíná pylová sezona.

První zrna pylu lísek se začala v nižších polohách objevovat ojediněle už v první polovině ledna. Od začátku února se ale množství pylových zrn v ovzduší začalo rychle zvyšovat.

„V nižších polohách už dostačovalo k vyvolání alergických projevů u citlivých osob,“ píše pylová služba. Jako každý rok je vzduch plný především pylu lísky, začíná se ale přidávat pyl olše. Protože teplé počasí bude v nebližších dnech pokračovat, lépe se bude alergikům v nejbližších dnech dýchat tam, kde zaprší.

Video
Video se připravuje ...

Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu Videohub

Fotogalerie
47 fotografií