Noc před svatbou

Kate stráví svou poslední svobodnou noc v hotelu v centru Londýna. Kde? To je přísně střežené tajemství. Ráno ji v pokoji nalíčí tým vizážistů a stylisti jí pomůžou do svatebních šatů. Ty budou pro samotného Williama tajemstvím až do poslední vteřiny. Svou milovanou v nich prvně uvidí, až bude kráčet k oltáři.

Královské čekání

I William bude přesně v 11 hodin londýnského času (u nás bude o hodinu více) stát ve Westminsterském opatství v centru Londýna a vyhlížet Kate. Nevěsta přijede Rolls-Roycem z roku 1950, společnost jí bude dělat otec a pak v celé kráse projde uličkou v chrámu svatého Petra ve Westminsteru. Pár bude oddávat arcibiskup z Canterbury a obřad potrvá sedmdesát pět minut.

Novomanželská projížďka

Přesně ve 12:15 opustí novomanželé Westminsterské opatství, nasednou do kočáru a zamíří k Buckinghamskému paláci. Po cestě jim bude mávat několikatisícový dav. Po příjezdu do paláce čeká přítomné fotograf, který pořídí svatební snímky.

Fotogalerie
10 fotografií

Druhý manželský polibek

Na půl milionu lidí se bude pět minut před půl druhou tísnit pod balkonem paláce a očekávat manželský pár a jejich polibek. Nad hlavami jim v tu chvíli proletí letouny RAF.

Svatební noc

Po zamávání a polibku se William a Kate odeberou na recepci. Večer v sedm hodin čeká na přítomné královský bál pro 300 hostů. Svatební noc stráví manželé v paláci, nebo Williamově bytě a ráno odletí na líbánky.

Buckinghamský palác

Palác se stal hlavním královským sídlem v roce 1837 s nástupem královny Viktorie. Má 775 pokojů, z toho je 12 určeno jen pro královnu. Je jednou z oficiálních královských rezidencí a pracuje v něm na 300 zaměstnanců. Když byl William malý, bavil se běháním po královských schodech. Důvod byl prostý – líbilo se mu, že před ním muselo služebnictvo salutovat.

Přehlídkové kolbiště

Kolbiště (Horse Guards Parade) je přehlídkové prostranství ve Whitehallu v centru Londýna. Před budovou stojí na stráži královská kavalérie na koních. V roce 2012 při letních olympijských hrách, bude hostit plážový volejbal a vyrostou tu dvě písková hřiště. Příští týden tudy ale projede královský kočár s novomanžely.

Westminsterské opatství

Opatství (Westminster Abbey) je místem korunovace i posledního odpočinku anglických panovníků. V roce 1993 zde byl umístěn památník, který vzdává poctu československým vojákům, kteří bojovali ve druhé světové válce.

Vévoda a vévodkyně z Cornwallu?

O tom, jaký titul ponesou manželé, se zatím spekuluje. Titul Williamovi udělí jeho babička královna Alžběta II. Jestli se otec Jeho královské výsosti prince Williama z Walesu, princ Charles stane králem, William zdědí tituly vévoda z Rothesay a vévoda z Cornwallu. Pokud William usedne na trůn a stane se anglickým králem, bude tak vládnout jako král William V. a Kate bude titul udělen.