Ikonického plesu v Opeře se ani letos v Praze vinou náročné rekonstrukce historické budovy, jež je s jeho konáním spjatá, nedočkáme. O to víc se může těšit pozornosti několikátým rokem v pražském Obecním domě konaný Česko-Slovenský ples. Stejně tak moravský podnik Ples jako Brno, pražskými figurami, především křovím druhořadých modelek a finalistek klání o korunku České Miss kořeněný cirkus, který především proslul osmi sty metry čtverečními cateringové plochy nabízející vychytávky food stylingem vyšperkované gastronomie.

Od Opery ke kulturáku

Bály se konají v každém městě, vesnici a, i když gala platí všude, má vzhledem k místu konání různé podoby.

Předpisový Black Tie (smoking), anebo v první lize plesů doporučovaný White Tie (frak) by na bále spolku vypadal bizarně. Nicméně tmavý oblek a jemu odpovídající plesové šaty dámského protějšku jsou i na vesnici povinné. Pokud, a že tomu tak zhusta je, zvolíte do místní hospody či kulturáku džíny se separátním sakem, samotnou košili nebo minišaty, říkejte akci tancovačka, nikoli ples.

Šedé, anebo v současnosti oblékané modré obleky, jež se v doprovodu hnědých polobotek, barevných košil a zcela úchylných dřevěných motýlků mnohdy na bálech okresního formátu včetně zmíněného Brna objevují, jsou tabu. Zcela mimo etiketu a dobrý vkus.

Video
Video se připravuje ...

Jak bydlí módní guru Františka Čížková? Kouzlí s nábytkem! Thomas Kruchina, Jan Jedlička

Naprosto šílenou, odsouzení hodnou zvyklostí je i přezouvání se z kozaček do bot vytažených z igelitky u šatny! Když už utratíte za róbu, drahou vstupenku, tak vám musí zbýt i na odvoz. A pár kroků dovnitř místa dění musíte protrpět.

Pokud se týká střevíčků, věčných dotazů, zda do nich obléci punčochy či ne, ortodoxní dress code praví, že zajisté. Ale také nutno říci, že má na mysli uzavřené taneční boty, ne v současnosti obouvané sandálky na jehle, které nahou, tělovým mlékem či olejem zkrášlenou nohu esteticky vyžadují.

Maturitní ples je oproti elitním bálům poněkud civilnější, leč smoking, přinejmenším černý oblek spolu s bílou košilí, vázankou či motýlkem a nejlépe lakýrkami, jež se dají pořídit již kolem tisíce korun, u profesorů, maturantů i jejich otců vyžaduje. Dívky mají mít dlouhé večerní šaty světlých barev. Nejlépe v odstínech slušivých vodových pastelů. Tmavé tóny náleží matkám a hra na princeznu v krinolíně je přehnaná.

Ples považující se za vrcholnou, navýsost glamour událost společenské sezóny, dovoluje hluboký dekolt, opulentní dekorativnost, ale vždy za účasti aristokratické noblesy odmítající nevkusnou pompu, ordinérní hru s průsvity, lacině efektní a ve své stádnosti poněkud nudící verze na tělo ulitých modelů z krajkou zdobeného transparentního tylu.

Krinolína je nepodmíněnou klasikou plesu, jíž plnohodnotně konkurují štíhlé siluety, empírové střihy, varianty antických říz. Vlečky jsou na tanečním parketu poněkud nepraktické. Patří spíš na rudé tepichy pro hvězdy galavečerů jiných společenských podniků.

Ideální kabelka je skořepina tzv. bagetky, moderní alternativa váčku pompadurky. Obstojí malé psaníčko, ale model přes rameno ne.

Nad lokty sahající, prsteny zdobené rukavice patří k tradiční notě připomínající odkaz minulých let.

Smoking vyžaduje vysoké, nohu při sedu neodhalující jemné černé ponožky. Krátké, nad kotníky sahající nohavice kalhot jsou nepřípustným a vyšeptalým výstřelkem stejně jako bosé nohy v lakýrkách či sametových sliprech.

Vydat spoustu peněz za koupi či výpůjčku róby, její náležité doplňky nestačí, neboť součástí outfitu je i odpovídající svršek oděvu. Pánské bundy, prošívané péřové modely, flaušové kabáty s kapucí jsou nemyslitelné. U dam přichází v úvahu kožešinové paleto, kožich, ale i jednobarevný zcela střízlivý vlněný svrchník v pánském stylu anebo bez fazóny klop. U mužů kabát z vlněného sukna sahající pod lýtka, minimálně ke kolenům.

P.S.

Outfity pro inspiraci, ale i poučení jak nikdy ne nejsou jen z bálů, ale i jiných gala večerů, prezentací vyvolených na rudých kobercích Karlovarského filmového festivalu či na udílení filmových cen Český lev.

Andrea Verešová: Opulence královny
Autor: Herminapress.cz

Andrea Verešová: Opulence královny

Transparentní síťovina tylu s reliéfem krajky plus pompézní krinolína s rafinovaným aranžmá látky jsou v brázdě ctěné tradice skvělým tahem na branku!

 

Pavlína Němcová: Cesta jinakosti
Autor: Herminapress.cz

Pavlína Němcová: Cesta jinakosti

Uzavřený výstřih, působivé aranžmá lehkého a půvabně splývajícího žoržetu. Dlouhé volány zakončené rukávy, efektní linie sošně zdůrazněných ramen, měděný akcent správné kabelky a s nohou splývající lodičky. Ukázka provokativně erotické cudnosti.

Monika Bagárová s babičkou: Úlet v brázdě luxusu
Autor: Herminapress.cz

Monika Bagárová s babičkou: Úlet v brázdě luxusu

Kdo říká, že je Dior všespasitelný? Nejde o značku, ale správný výběr modelu. Monika si na ples zasloužila něžně pudrovou toaletu. Černá patří matróně. Nešťastně zvolená je i efektními vsadkami krajky členěná kreace, která zralé dámě sofistikovanou eleganci nedodá.

Hana Vagnerová: Cesta střídmosti
Autor: Herminapress.cz

Hana Vagnerová: Cesta střídmosti

Zastřený tón fialkové, tenká špagetová ramínka, dobře plihnoucí látka pro kaskádu volánů a celek oživující asymetrická délka modelu. Verze společenských, značně univerzálních šatů, jež se dají vzít i na bál zejména civilnějšího ražení včetně maturitního. 

Adéla Banášová: Strategie uměřenosti
Autor: Herminapress.cz

Adéla Banášová: Strategie uměřenosti 

Jednoduchý, křivky postavy vykreslující střih ke krku uzavřené, citlivě vypodšívkované toalety dává prostor vyznít luxusnímu tylu s pompézní krajkovou výšivkou. Volbu této róby omezuje požadavek štíhlé figury. Věk roli nehraje a možnou ochablost zralých paží vyřeší delší, pod loket sahající rukávy.

 

Andrej a Monika Babišovi: Výzva bílé
Autor: Herminapress.cz

Andrej a Monika Babišovi: Výzva bílé

Tento snímek náleží příjezdu na prezidentský, Milošem Zemanem na Hradě pořádaný ples. Zda má premiér k lakýrkám i předpisový smoking, těžko ze tmy rozpoznat. Vzhledem k vázance lze soudit, že se spokojil s nepatřičným černým oblekem. Svrchník je však ukázkový, stejně tak spojení bílé róby s krátkým norkovým kabátkem za účasti aristokratických klenotů.

 

Monika Koblížková: Luxusní smeč
Autor: Herminapress.cz

Monika Koblížková: Luxusní smeč

Noblesní k plesu náležející bombastičnost splňuje i meruňková, na linii sošných ramen živůtkem upozorňující toaleta. Kreace oslňuje několika momenty, jež si nekonkurují, ale celkem dojem společně umocňují. Jsou jimi pompézní do jemné vlečky se táhnoucí krinolína, efektní materiál, grafická hra s kladením vetkávaných lesklých pruhů a v neposlední řadě i šperky zn. Tiffany.

 

Tatiana Kovaříková a Bára Nesvadbová: Poker volby
Autor: Herminapress.cz

Tatiana Kovaříková a Bára Nesvadbová: Poker volby

Zářivě zlatá, krinolínou obdařená toaleta spisovatelky Nesvadbové byla možná na charitativní gala večeři se slavným tvůrcem střevíčků Manolo Blahnikem příliš, ale na bál je jedinečnou, od standardních modelů se lišící variantou. Černé šaty tvůrkyně róby Kovaříkové jsou zase i přes svou délku verzí outfitu pro matky a profesorky na maturitní ples.

 

Tamara Kotvalová: První liga
Autor: Herminapress.cz

Tamara Kotvalová: První liga

Od krku k zemi sahající, siluetu vykreslující ulita toalety s dlouhými rukávy a od boků do zvonu rozvolněnou sukní. Ornamentálním vzorem a ligotavými pajetkami vyšperkovaná s kůží rafinovaně splývající látka, jež erotičnost tělo zahalujícího modelu maximálně umocňuje. Snová velkého světa hodná kreace.

Video
Video se připravuje ...

S Františkou na ostravském Fashion Weekendu! Co řekla v talk show? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
10 fotografií