V kuloárech se proslýchá, že manželky jistých kandidátů na prezidentský úřad se na post první dámy třesou. Jiné se jej prý naopak děsí. Každopádně zde nejde jen o znalost etikety, hradního protokolu, ale o civilně noblesní image, s chotěm konvenující přesvědčivost projevu.

První dáma by měla být kultivovaná, její chování noblesní a garderoba v elegantním lady stylu příkladem ostatním.

Síla osobnosti se především očekává u prezidenta, ale i u ní je spolu s šarmem nesmírným bonusem, s tím, že musí ctít postavení hlavy státu, nesmí s ní o popularitu u lidu bojovat, nýbrž ji svým charismatem umocnit.

Mezi nebem a zemí

Jackie Kennedy, k níž vzhlížel celý svět, byla jen jedna a dodnes je pro první dámy příkladnou legendou. Jedinečná byla i Eva Perón zvaná Evita, jež se stala pro popularitu argentinského prezidenta zcela klíčovou.

V dějinách československého státu největší stopu zanechala manželka prezidenta Edvarda Beneše Hana, jež hovořila mnoha jazyky, nosila modely hodné hollywoodských hvězd, a přesto působila skromně, přirozeně a lid ji miloval.

Silou přirozené osobnosti vládla i první žena polistopadového prezidenta Václava Havla, Olga, kterou móda nezajímala, vzorem glamour lady pro jiné nebyla, ale autority u veřejnosti se značně těšila.

Druhá choť vládnoucího dramatika Havla, Dagmar, takovou sílu charismatu jako Olga neměla, ale look první dámy naprosto zvládla. Byť až po čase, neboť v tristních začátcích po svatbě s Václavem působila jak bezprizorní, značně nervózní subreta s blond loknami.

Choť následujícího prezidenta Václava Klause, stávající diplomatka na Slovensku, paní Livie, na rozdíl od Dagmar Havlové se svým manželem tiše intošsky soupeřila. S módou si ze své podstaty příliš nerozuměla a drtivou část garderoby pro veřejnost svěřila návrhářskému duu zn. E. daniely. Modely lady Livie občas zaváněly pomyslným naftalínem, byly mimo kurz, ale očekávaný standard splnily, byť leckdy měly k sofistikované eleganci dosti daleko.

Nynější první dáma Ivana Zemanová je ze všech předchozích žen nejvíce pasivní, upozaděná a ideálu noblesní, v eleganci inspirativní dámy nejvíce vzdálená. A troufám si předpokládat, že se na její image ani při znovuzvolení Miloše Zemana, nynější hlavy státu nic nezmění.

A co dál?

Bez ohledu na průzkumy mínění veřejnosti platí, že možnost nového prezidenta a s ním i nové první dámy je ve hře. Zatím žádná z manželek kandidátů svým outfitem při představení veřejnosti v jisté diskuzi na jedničku neuspěla. Dámy snahu o důstojnost přetavily v těžkou nudu. Jediná, která zvolila výrazně barevné šaty, byla paní Fischerová, která ale ve volbě na plnoštíhlou postavu nevhodně vypasovaného rudého modelu v doprovodu neméně nevhodných kozaček naprosto stylisticky propadla.

Co není, může být. Žádná z prvních dam na startu dokonalá nebyla. A já jen doufám, že budu moci i v současnosti zopakovat slova spisovatele Karla Čapka, jenž po volbě prvorepublikového prezidenta Edvarda Beneše napsal: „Máme nového prezidenta, na něhož můžeme být hrdi, ale zároveň jsme získali první paní ve státě, která, jak říkají Američané, je hodna lásky a úcty nás všech. Neboť osobnost paní Hany je klíčem k pochopení člověka i politika Edvarda Beneše."

PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018: ONLINE SLEDUJTE ZDE>>> HLASOVÁNÍ PŘEHLEDNĚ, VÝSLEDKY VOLEB>>> KDO SE STANE PREZIDENTEM?

Video
Video se připravuje ...

Františka Čížková: V knize odhalila duši! Jak přišla o dítě a zase jej našla! Tereza Kühnelová

 

Fotogalerie
32 fotografií

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz