Hvězda lázeňského města Karlovy Vary, slavný herec John Travolta za svůj projev na zahajovacím ceremoniálu festivalu, kde převzal Křišťálový glóbus, sklidil dlouhý frenetický potlesk ve stoje. Prezident Miloš Zeman, na rozdíl od svých předchůdců, do Varů nepřijel. Zato je návštěvou stejně jako loni poctila předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, jež oblékla odvážně květovanou róbu a hýřila, jak jinak, úsměvy. Těmi neskrblila ani bývalá první dáma Livie Klausová, která po boku šestnáctiletého vnuka Vojtěcha zářila víc než loni vedle manžela Václava.

Členové reinkarnované skupiny Lucie v módní prezentaci totálně selhali stejně jako rádoby alternativní režisér Jan Hřebejk s manželkou. Příliš šťastnou ruku při volbě kreace na rudý tepich neměla ani herečka Jana Švandová, jež v posledních letech na žádném ročníku Karlovarského festivalu nechybí. Ale krajkové šaty, jež oblékla na následnou afterparty, její reputaci skvěle napravily.

Kuchařová dráždila úměrně

Miss World Táňa Kuchařová ve společenském overalu od Ivany Mentlové působila velmi uměřeně i přes dráždivě hluboké rozparky. Mezi nejlépe oblečené ženy patřila manželka prezidenta filmového festivalu Andrea Bartošková, jejíž narůžovělé šaty zkombinovaly vzpomínku na padesátá léta s revolučním materiálem současnosti a také generální ředitelka vydavatelství Ringier Axel Springer Libuše Šmuclerová v minimalistické nazlátlé říze doplněné efektním řetězem.

Charismatická francouzská herečka Audrey Tautou, jež se do povědomí Čechů zapsala jako Amélie z Montmartru a měla být vedle Travolty další perlou Varů, nakonec kvůli rozbité bradě z nehody na kole nepřijela. Neuvedla zahajovací snímek festivalu Pěna dní natočený podle nezfilmovatelné knihy Borise Viana. Místo ní to udělal režisér Michel Gondry a hosté afterparty v Grandhotelu Pupp mohli Audrey věnovat tichou vzpomínku nad opulentními lahůdkami v duchu Francie.

Fotogalerie
9 fotografií