Paní Dagmar Havlová se slavnostního ceremoniálu zhostila na jedničku a se vší grácií si jej užila. Lidé v jejím blízkém okolí ostatně tvrdí, že ona takové okamžiky po boku svého Vaška milovala a tyto momenty její lásku plus respekt k manželovi jen umocňovaly.

Havlová, jež s ministry Schwarzenbergem, Kalouskem, pražským primátorem Svobodou vystoupila na pódiu s krátkým a civilním projevem, spojila zkušenosti bývalé první dámy s praxí herečky. Výsledkem byla image elegantně oblečené lady, která ve svém výrazu vyvažuje dojetí s tichou radostí nad poctou, jež se jejímu zesnulému muži dostalo.

Boty dokonalost Dagmar kazily

Šaty z modrého sametu členěné švy zdobila kanta reliéfní krajky v lemu sukně i rukávů. Decentně dramatický model vyhovoval charakteru akce i času jejího konání. Outfit byl dobrý, ale v detailu bohužel nedokonalý vinou nápadných, zlatem dekorovaných masivních bot na platformě, jež se s perlami na krku stylově neslučovaly. Hladké klasické lodičky by byly v tomto případě patřičnější. Nicméně střízlivý a přirozený projev Dagmar, brýle, které si při jeho čtení nasadila plus rozpuštěné vlasy tento stylistický přešlap v celkovém dojmu maximálně ředily.

Princ Lobkowiz by potřeboval krejčího

Ceremoniálu na letišti, které nyní nese jméno Václava Havla, se zúčastnilo na pět stovek hostů a většina z nich se s dress code k dané příležitosti víceméně se ctí vyrovnala. Prezident Klaus jej svou elegancí bohužel nevyšperkoval. Proč se nedostavil, je na úsudku každého čtenáře. Díky pověsti ješity, za nějž jej řada lidí považuje a také vztahům, které s Havlem měl, není až tak těžké dospět k závěru.

Princ Jiří Jan Lobkowicz, na rozdíl od pana prezidenta, svou účastí přejmenování letiště poctil a jeho krutě nepadnoucí oblek budil rozpaky. Svůj den neměl ani mistr etikety a poradce exprezidenta Havla, Ladislav Špaček, jenž v šedivém obleku a hnědých polobotkách rozhodně neoslňoval. Řada pánů, bývalých i současných politiků by měla umenšit šíři vázanky a následovat ministra Kalouska, který je v tomto ohledu in. A pražský primátor Svoboda potřebuje větší sako. To současné jej obepínalo víc než je záhodno.

Fotogalerie
7 fotografií