Ve Smetanově síni pražského Obecního domu se už dvanáctým rokem konal gala večer Nadačního fondu Trebbia. Dagmar Havlová, jejíž zesnulý muž Václav byl jedním z členů mezinárodního nominačního komitétu, přebrala šek na tři čtvrtě miliónu korun pro nadaci Vize 97. Politická ani kulturní elita nechyběla, včetně světových osobností jakou jistě je boxerský šampion Vitalij Kličko. Na ceremoniálu spojeného s dražbou figurovala i kontroverzní, před soudem minulý týden exhibující poslankyně Kristýna Kočí. Charita morálku nelustruje. Hlavně, že charita je.

Pro čtenáře, jež televizní přenos ceremoniálu na ČT 2 nesledovali, není zřejmě od věci říci, že Nadační fond Trebbia zřídil majitel mezinárodní galerie MIRO, Miro Smolák jako akt uznání podnikatelům, mecenášům i umělcům a cenu nazval podle řeky Trebbie. V Mezinárodním nominačním komitétu do svého skonu zasedal i bývalý prezident Václav Havel, což Evropským cenám dodalo značné renomé. Z českých, tuzemské veřejnosti známých osobností o nominacích spolurozhodují i bývalá asistentka pěti amerických prezidentů Eliška Coolidge Hašková či zakladatelka Nadace Jana a Medy Mládkových plus Muzea Kampa, lady Meda Mládková…

Předávání Evropských cen Trebbia za podporu kultury a tvůrčí činnosti začalo v sedm večer, pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové a ministryně kultury Aleny Hanákové. Ceremoniál, na němž proběhla dražba unikátní grafiky režiséra Juraje Jakubiska, trval dvě a půl hodiny. Během programu zazněla ve světové premiéře symfonická předehra Radima Smetany Trebbia 2012 – Legenda o řece v podání Severočeské filharmonie (dirigent Charles Olivieri-Munroe). Dále vystoupila finská sopranistka Henna-Mari Luolamo, mezzosopranistka Julia Neženceva (sólistka hudebního divadla Zazerkalje Sankt Petěrsburg), německá klavíristka Katharina Treutler a kytarista Lubomír Brabec.

Mezinárodní gala ve formátu czech made

V Obecním domě bylo oceněno sedm mezinárodně uznávaných osobností kulturního života. Patřičný lesk akci zajistila ï účast zahraničních laureátů z Japonska, Německa, Ukrajiny, Ruské federace, Slovenska. Večer, jak už to bývá, završil luxusní rout, na němž k poslechu i tanci hrál Swing Band Felixe Slováčka. Oblečení zúčastněných osobností bylo opět občas s otazníkem, leckdy bizarní.. Zdaleka ne všichni vysoce formálnímu dress code dostáli. Hluboké, bujné vnady odhalující dekolty nechyběly. Diváci byli v sále u VIP stolů namačkaní. Velké toalety střídaly civilní kotejlky. Vstupenky se pohybovaly od 3000 Kč (místo na balkoně) po 5000 Kč (VIP místo u u stolu).

Půvabná Magda Vašáryová stejně jako politička Jana Bobošíková formalitu velkého večera značně ignorovaly. Manželka režiséra Jakubiska, Deana, provokovala vzpomínky na dobu, kdy maďarské grófky byly ozdobou společnosti. Vdova po exprezidentovi, Dagmar Havlová, zářila. Ceny Trebbia si užívala se stejným nasazením jako filmového Českého lva. Neměla žádný drdol, nevypomohla si příčeskem a vlasy hladce stáhla do malého culíku. Její kreaci lze označit jako creative black tie – v dekoltu krajka koketně připomínající kombiné. Sukně z aranžovaného dramatického taftu, silné punčochy, lakýrky bez podpatku. A perziánový šál přes rameno. Šperky s barevnými kameny pocházejí z dílny módního domu BVLGRI. Dagmar si hraje jak se dá…

Fotogalerie
16 fotografií