Že pozvánka na oslavu nepřišla velkému příteli Dagmar Havlové Karlu Gottovi, je s podivem. „Opravdu mě nikdo neoslovil a kdy to vlastně je, dneska?“ divil se v sobotu večer Gott. A požádal ještě svoji ženu: „Ivanko, podívej se prosím ještě do pošty, jestli tam nemáme něco od Václava Havla.“ Ta mu ale odpověděla, že všechnu poštu už mu dala a nic jiného opravdu nedošlo.

„Nikdo mě neoslovil, nikdo mě nepozval,“ shrnul to Gott, na kterém bylo znát, že se ho to dotklo. Dodal ale: „Já bych stejně nemohl přijít, od osmi hodin mám koncert v Nové Pace.“

DALŠÍ FOTO Z OSLAVY NAJDETE ZDE!

Kvůli únavě nepřišla oslavovat ani Havlova dlouholetá kamarádka herečka Květa Fialová (82). „Volali mi a zvali mě, jenže jsem byla dnes celý den v Brně, teď jsem se vrátila a jsem totálně vyřízená,“ omlouvala svou neúčast Fialová. „Víte, pro mě je to miláček, jeho a dalajlamu miluju nadevše na světě. Já ho znám od jeho dvaceti let, když dělal kulisáka. Vždyť já si pamatuju, když mi představil Olinku jako svou dívku, bydleli spolu, ale manželé ještě nebyli. Moc mu děkuji za to, jaký je,“ vzkázala oslavenci přes Nedělní Blesk Květa Fialová.

Překvapením bylo i to, že se mezi gratulanty neobjevila ani herečka Jiřina Bohdalová (80) a Havlova letitá kamarádka zpěvačka Marta Kubišová (70). „Jsem na chalupě jako každý víkend. Do Prahy se chystám až v neděli. Zda mám pozvánku ve schránce či nikoliv, tedy netuším,“ řekla pro Nedělní Blesk Bohdalová. Kubišová pak napsala jen stručnou zprávu: „Jsem v zahraničí.“

Večírek ve velkém stylu

* Oslavu platil uhlobaron Zdeněk Bakala

* Přišli umělci, současní i bývalí politici, diplomaté, kamarádi z disentu i umělci

* Mezi dárky se objevil starožitný americký kompas od Madeleine Albrightové či slivovice z roku 1973 a dráp ze lvice od cestovatele Miroslava Zikmunda. Častým darem bylo také šampaňské.

* Galerie byla pro oslavu vyzdobena svíčkami a bílými tulipány. Hosté si mohli vybrat jídlo ze studeného nebo teplého bufetu, pily se alkoholické i nealkoholické nápoje.

* Zábava pokračovala i po Havlově odjezdu až do časných ranních hodin

Fotogalerie
21 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Co přáli gratulanti Václavu Havlovi k jeho 75. narozeninám Jan Jedlička