Doktor Pavel Pafko, do jehož rukou Havel několikrát svěřil své zdraví, Blesku popsal, jak celý přísně střežený večer začal.

"Nejprve mluvila paní Dagmar, pak následoval projev Madeleine Albright. Pak promluvil Zdeněk Bakala a nakonce hostům poděkoval sám oslavenec," popsal začátek velkolepé oslavy Pafko.

"Čím jsem starší, tím jsem plašší. Já se stydím při každé možné i nemožné příležitosti. Stydím se i teď, že tu mám oslavu, že mluvím, že jsem poslouchán," pobavil hosty při úvodním poděkování sám Havel.

Video
Video se připravuje ...

Co přáli gratulanti Václavu Havlovi k jeho 75. narozeninám? Jan Jedlička

Takto celý večer probíhal minutu po minutě:

21:10 - Za Landovským, který stále sedí na chodbě a klopí do sebe vínka, právě dorazil Havel. "Václave, Václave," vítá hlaholem oslavence unavený herec. To je okamžik, kdy OLINE přenos Blesk.cz končí.

20:53 - S květinami dorazil i ministr obrany Alexandr Vondra, Havel kamaráda Sašu jistě rád uvidí. Na akci nechybí ani Jan Švejnar.

20:41 - Za Landovským, který stále sedí na chodbě, se trousí množství lidí, každý s ním chce promluvit. Mimika legendárního herce dokazuje, že ho bolí každý pohyb.

Landovský většinu času posedává na židli
Autor: Mithofer, Vrbenský, Hurda

20:32 - Čest být mezi vybranými hosty se dostalo i herečce Kateřině Herčíkové, doprovodil ji manžel.

20:25 - Landovského evidentně bolí nohy. Vleče se o holi a uprostřed chodby se namáhavě sesunul na židli.

20:20 - V těsném závěsu za sebou přišli filmový kritik Jan Rejžek a herec Jiří Bartoška.

20:06 - Jako první večírek opustila Magda Vašáryová a Milan Lasica. "Spěcháme do Bratislavy," uvedli a zmizeli.

20:05 - Z dalších hostů z politického spektra dorazila Petra Buzková nebo Martin Bursík s Kateřinou Jacques.

19:56 - Michaela Maláčová, která oslavu pořádá s manželem Zdeňkem Bakalou, zvolila pro sváteční akci modré šaty s hlubokým výstřihem.

19:55 - "Mám pro Havla tak intimní dar, že se to nemůže ani sledovat," uvedl Jiří Lábus, kterého přivezlo luxusní Bentley.

19:46 - Těhotnou Lejlu Abbasovou doprovodil Michael Kocáb. Havlovi přišla pogratulovat i legendární sportovkyně Věra Čáslavská.

Lejla Abbasová dorazila na večírek s Michalem Kocábem a plodem jejich lásky v bříšku
Autor: Hermina.cz

19:35 - Herec Pavel Landovský se ukázal jako zkušený disident. Ačkoliv ještě před hodinou tvrdil, že na oslavu nejede, nakonec dorazil! "Měl jsem strach, že mluvím s StB proto jsem neřekl hned pravdu," uvedl dobře naladěný Landovský.

Pavel Landovský tajnůstkařil, ale nakonec dorazil
Autor: Foto - Blesk Martin Mithofer, Martin Hurda a Tomáš Vrbenský

19:28 - Dárky se dávají na "hromadu" hned u vchodu. "Uvnitř je uvolněná náladu, potkávají se tu lidé, kteří se třeba neviděli od roku 1989," uvedl pro Blesk.cz Pavel Rychetský.

19:24 - Mezi pozvanými nechybí Havlův bratr Ivan s manželkou. V DOXu už je i Madeleine Albright. Stejně jako Havel se do centra dostala zadním vchodem.

19:16 - Václavu Havlovi přišel popřát i známý bouřlivák herec Oldřich Kaiser. Dorazil i Jan Vodňanský s manželkou.

19:13 - V DOXu už je i Dagmar Havlová, na oslavu vzala i svou maminku Markétu Veškrnovou. Na místo oslavy proklouzla i hlavní hvězda večera Václav Havel. K vstupu použil zadní vchod!

Dagmar si pyšně vedla maminku Markétu Veškrnovou
Autor: Foto - Blesk Martin Mithofer, Martin Hurda a Tomáš Vrbenský

19:05 - Z politického prostředí jsou v DOXu již Josef Zieleniec a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. V patách jim šel muzikant Jiří Stivín.

19:04 - S originálním dárkem přišel na Havlovu oslavu herec Milan Lasica. "Dárků dostane spoustu, já mu zabalil jako dárek tedy manželku," smál se Lasica a ukazoval na svou ženu Magdu Vášáryovou, která je jako vždy půvabná a je ozdobená jemnou mašličkou.

18:57 - Bohužel do DOXu nedorazí ani Havlova dlouholetá kamarádka herečka Květa Fialová. "Volali mi a zvali mě, jenže jsem byla dnes celý den v Brně, teď jsem se vrátila a jsem totálně vyřízená. Víte, pro mě je to miláček, jeho a dalajlamu miluju nadevše na světě. Já ho znám od jeho dvaceti let, když dělal kulisáka. Vždyť já si pamatuju, když mi představil Olinku jako svou dívku, bydleli spolu ale manželé ještě nebyli. Moc mu děkuji za to, jaký je," vzkázala přes Blesk.cz Květa Fialová.

18:50 - Tak nějak se předpokládlo, že mezi pozvanými se objeví i Jiřina Bohdalová. "Jsem na chalupě, jako každý víkend. Do Prahy se chystám až v neděli. Zda mám pozvánku ve schránce či nikoliv, tedy netuším," řekla pro Blesk.cz Bohdalová.

18:44 - Textař Michal Horáček prozradil, že Havlovi popřeje, aby se nezlobil na své kritiky, ale vítal je.

18:38 - Před vchodem postává šest lidí z ochranky a jeden hasiči, působí klidným dojmem, nikdo nepředpokládá, že by oslavu mohl někdo narušit.

18:31 - Do Holešovic na Havlovu oslavu dorazil už i písničkář Jaroslav Hutka nebo herec a hudebník Ondřej Havelka. Hutka nesl na mejdan kytaru.

Jaroslav Hutka nadšeně pózoval
Autor: Foto - Blesk Martin Mithofer, Martin Hurda a Tomáš Vrbenský

18:21 - Landovský se na oslavu svého kamaráda nechystá. "Vaška bych rád viděl. Umírám a už nebudu mít tolik příležitostí s ním promluvit, ale na oslavu nedorazím. To by pro mě museli poslat auto. Mě bolí šíleně nohy, já se už nikam nedostanu," uvedl v sobotu večer Landovský s tím, že má podlomené zdraví a zůstane raději doma.

18:19 - Jako první mezi gratulanty dorazil architekt Bořek Šípek. "Havla vnímám stále jako prezidenta," uvedl.

18:18 - Pro hosty jsou připraveny u vchodu do DOXu welcome drinky.

Fotogalerie
40 fotografií

Oslavu pořádá Zdeněk Bakala

Soukromou oslavu pětasedmdesátin pro exprezidenta Václava Havla pořádají jeho přátelé a kamarádi pod vedením miliardáře Zdeňka Bakaly. Oslava se koná v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích a její součástí by měla být i hudební produkce. Akce se zúčastní asi 500 hostů.