Maminka

Jmenovala se Božena (†57) a byla nejen první, ale také nejdůležitější ženou. Právě ona zásadně ovlivnila Havlův vztah k něžnému pohlaví a výběr jeho partnerek. „Měl jsem dominantní matku, byl jsem na ní velmi závislý. Má první žena byla též dominantní a já jsem se s ní o všem radil. A zdá se mi, že jsem neměl jinou alternativu po její smrti než si najít další podobnou…“ řekl v rozhovoru pro BBC Václav Havel. Paní Božena Havlová byla typická matka, která se snažila své nenaplněné ambice uskutečnit skrze své dva syny. Často preferovala zásadu, že výchovy a poučování není nikdy dost, a oba syny přinutila dosáhnout svým drilem takového vzdělání, kterého by jinak nikdy nedosáhli.

Rodinné foto – zleva bratr Ivan, Olga, tatínek, maminka a Václav Havlovi
Autor: ČTK, profimedia.cz

Václav Havel od svého dětství velmi dobře věděl, že ve svém životě vedení potřebuje. „Kdyby byl nepřišel únor 48, byl bych pravděpodobně vystudoval anglické gymnázium, odtud bych zřejmě přešel na filozofickou fakultu, měl bych, ničím si to nezaslouživ, sportovní mercedesku a byl bych nejspíš něco mezi vzdělaným člověkem a příslušníkem zlaté mládeže. Pochybuji však, že bych mohl být spisovatelem…“ cituje exprezidenta ve své knize Václav Havel a ženy její autor Zdeněk Pokorný. Havlova matka se vyjadřovala i k tomu, s kým by se měli oba synové stýkat, nutila je k respektování společných obědů a večeří, a navíc se synům snažila vtisknout celoživotní postoj, že míra dosaženého vzdělání je rozhodující při výběru eventuálních partnerek. S tím si naložil Havel po svém, když za svou první ženu pojal Olgu, která nedokončila ani učňovskou školu. Matka ji nikdy zcela nepřijala.

Manželka Olga

S Havlovou matkou si byly podobné mnohem víc, než se na první pohled zdálo – obě byly tvrdé a hrdé na prostředí, ze kterého vzešly. Olga (†63) se nestala důležitou ženou v Havlově životě náhodou. „Volbou Olgy a vytrváním u ní Havel zasáhl především matku a část rodinné tradice, se kterou se nechtěl ztotožnit,“ píše Pavel Kosatík ve své knize Člověk má dělat to, nač má sílu. Václav Havel se s Olgou Šplíchalovou seznámil v roce 1953. Tehdy na něj udělala dojem svou přirozenou krásou a sebedůvěrou (byla o tři roky starší). 9. července 1964 se Olga s Václavem tajně vzali na žižkovské radnici. I když se tradovalo, že Olga si přetváří Václava k obrazu svému, skutečnost byla jiná. Nechávala na něm, aby se rozhodl sám, a to následně respektovala.

Olga stála po boku svého muže 32 let. Václav se s ní o všem radil, ona uměla naslouchat.
Autor: ČTK, profimedia.cz
Začátkem 80. let, během čtyřletého věznění, považoval Havel Olgu za svou pevnou kotvu. Vždyť právě ona se stala hlavním adresátem exprezidentovy komunikace s vnějším světem. Právě ona otvírala a předčítala dopisy z vězení, které Havel po propuštění shromáždil a vydal pod názvem Dopisy Olze.

Pro Olgu byla typická přísnost a sarkasmus. Přesto mezi nimi panovala vzájemná symbióza. Havel se s Olgou o všem radil, ona mu dokázala být životní oporou. Zdaleka nebyla tak přísná, jak působila. Stála vždy věrně po boku svého muže a tolerovala i jeho mimomanželské vztahy. Snad nejkrásněji popsal vztah Olgy a Václava Olžin bratr Jindřich Šplíchal: „Jsou víc sourozenci než manželé. Jsou víc přátelé. Jsou do sebe úplně vrostlí. Jako dva stromy…“ V době, kdy byla Olga těžce nemocná a věděla, že se blíží nezadržitelně konec (zemřela v roce 1996), doporučila exprezidentovi, aby nezůstal sám, že sám být nemá a neumí. Tehdy si byla vědoma jeho stále silnějšího vztahu k Dagmar Veškrnové (58).

Manželka Dagmar

O vztahu populární české herečky a exprezidenta si cvrlikali vrabci už na MFF v Karlových Varech v roce 1995, kde oba byli. Havel měl pro herečky vždycky slabost, vždyť sám z divadelního prostředí vzešel. Seznámili se v září 1989 na večírku v divadle Semafor. Po přiznání vztahu, krátce po smrti Olgy v roce 1996, veřejnost svou oblíbenou herečku po boku exprezidenta nejprve přijala, ale krátce nato si začala pokládat otázky typu: To se s ní Havel stýkal, když byla Olga těžce nemocná? Následné utajení svatby v lednu 1997 přililo jen olej do ohně a nová první dáma se stala u části veřejnosti neoblíbenou. Svou neoblibu jen zvýšila neprofesionálním chováním první dámy na veřejnosti a nenávistným hulákáním na novináře. „Prezidentova manželka se zatím nebude prezentovat před novináři,“ řekl na tiskové konferenci 9. ledna 1997 tehdejší mluvčí Ladislav Špaček. Odborníkům na komunikaci dalo hodně práce, aby paní exprezidentovou částečně převychovali a negativní obraz postupně narovnali.

V roce 1997 se oženil s přední českou herečkou Dagmar Veškrnovou
Autor: Ladislav Křivan a abl
Na druhou stranu to byla a je právě Dagmar, která s Václavem prožívá všechny zdravotní komplikace a obětavě ho zachraňuje. Již před svatbou v prosinci 1996 trávila s exprezidentem dlouhé večery v Ústřední vojenské fakultní nemocnici, kde Havlovi odstranili zhoubný plicní nádor. V dubnu 1998 zase pobyla několik dní v univerzitní nemocnici v Insbrucku, kde se exprezident podrobil operaci perforace tlustého střeva. „Péče o něj je pro mě vždycky na prvním místě,“ svěřila se novinářům. Právě tyto situace pokaždé ještě více posílily vztah Václava a Dagmar.

To, že Havla miluje, dokázala i tím, že v roce 1997 přerušila svou hereckou kariéru. Patřila přitom k nejlepším českým herečkám. Jenže Dagmar je osoba, která nedokáže dělat věci napůl. Celou svou bytostí, temperamentem a pracovitostí sobě vlastní jde vždy naplno do všeho, co dělá, tedy v té době do role první dámy. V Havlově životě se neobjevila náhodou. Někteří exprezidentovi přátelé se shodují, že takovou ženu si celý život přál, po takové toužil. Po dominantní, temperamentní bytosti, která ho bude obdivovat.

Přiznané přítelkyně

„Olze muselo být už od prvních let jejich vztahu jasné, že Václav nebude nikdy přísně monogamní,“ píše ve své knize Václav Havel a ženy Zdeněk Pokorný. Exprezident hledal to, co mu nedávala Olga – pochvalu a obdiv. Už od konce 60. let se kolem stále známějšího dramatika shromažďovaly ženy a dívky, které Havel svou nepraktičností, bohémstvím a částečnou dětinskostí doslova fascinoval. Havel byl spíš herec než dramatik, a tak mu nedělalo problém stát se na celý večer středobodem zábavy. Pokud ovšem jeho dobrodružství s ženami přerostlo v mimomanželský vztah, měl potřebu se vyzpovídat Olze.

Anna

Podle knihy Zdeňka Pokorného Václav Havel a ženy měl exprezident léta důvěrný vztah s paní Annou, kterou často oslovoval v dopisech z vězení "Má krásko!". Právě z jejího bytu ho měla 29. května 1979 odvézt Státní bezpečnost na tři a půl roku do vězení. Anna se poprvé s Havlem setkala v roce 1978 a působil prý na ni jako typický frajírek. Asi za čtyři měsíce se sešli a ona se do něho zamilovala. Následující období bylo podle Anny nádherné. Scházeli se, chodili tančit do barů, psali si dopisy. „On, když se trochu napil, byl schopen utéct z toho svého vnitřního vězení a dokázal být milý a vnímavý, úplně jiný než za střízliva,“ vzpomíná ve výše uvedené knize Anna. Milenecký vztah postupně přerostl v trvalé přátelství, Anna se skamarádila také s Olgou a s Václavem se stýkali až do Olžiny smrti.

Jitka Vodňanská

Když se Václav Havel vrátil po třech a půl letech v roce 1983 z vězení, Olga mu oznámila, že má vztah s Janem Kašparem. Exprezident tuto informaci neunesl a vyhledal psycholožku Jitku Vodňanskou, se kterou se znal od roku 1978. Brzy se spřátelili natolik, že Jitka postupně nahradila Annu.

„Václav taky vlastně neměl žádnou ženu, protože Olga žila s Kašparem, tak v tu dobu vlastně nestálo nic v cestě krásné romantické lásce…“ uvedla v knize Zdeňka Pokorného Jitka. Čtyřúhelník fungoval do doby, než Vodňanská oznámila, že je těhotná. Tehdy zaznělo mezi Olgou a Václavem poprvé slovo rozvod, píše se v knize. Jitka Vodňanská své těhotenství přerušila, vztah s Václavem Havlem, který byl velmi silný a určitě i výjimečný, nikoliv. Olga na nikoho nikdy nežárlila tak jako na Jitku a Dášu, uvádí Pokorný ve své knize. Vodňanská sblížení s Havlem s odstupem času zhodnotila: „Náš vztah trval dlouho, vím, že to Olgu bolelo… Měla jsem tehdy pocit, že na Václava mám právo… ale byl to omyl, kterej jsem tenkrát neviděla.“

Věrné kamarádky

MARTA KUBIŠOVÁ (68) Do života Havla nikdy nevstoupila jinak než jako obdivující, chápavá a diskrétní přítelkyně. Bývalý muž Kubišové Jan Němec je bratrancem Havla.
Autor: ČTK, profimedia.cz
MARTA KUBIŠOVÁ (68)

Do života Havla nikdy nevstoupila jinak než jako obdivující, chápavá a diskrétní přítelkyně. Bývalý muž Kubišové Jan Němec je bratrancem Havla.

RŮŽENA KULHÁNKOVÁ

Exprezidenta poznala v roce 1983 a veřejně o Václavu Havlovi nikdy nemluvila. Zpověď poskytla až do knihy Pokornému.

VĚRA LINHARTOVÁ (73) Básnířka a kritička výtvarného umění žije přes 40 let v Paříži. S Havlem ji spojovalo umění.
Autor: ČTK, profimedia.cz
VĚRA LINHARTOVÁ (73)

Básnířka a kritička výtvarného umění žije přes 40 let v Paříži. S Havlem ji spojovalo umění.

VIOLA FISCHEROVÁ (76)

Básnířka patřila mezi nejbližší Havlovy kamarádky v 50. a 60. letech. Svedl je dohromady zájem o literaturu.

IRENA OBERMANNOVÁ (49) - Pravda nebo lež

Údajný milenecký vztah s exprezidentem Václavem Havlem naznačuje také spisovatelka Irena Obermannová.
Autor: ČTK, profimedia.cz
Údajný milenecký vztah s exprezidentem Václavem Havlem naznačuje také spisovatelka Irena Obermannová. V září letošního roku vydala dílko s názvem Tajná kniha, na kterém rok pracovala. Ústřední mužská role, kterou spisovatelka pojmenovala »Největší Čech«, až nápadně připomíná právě Havla. I on mimo jiné píše divadelní hry, zná se s dalajlamou, nosí podobný látkový náramek jako exprezident a jeho rentgenové snímky plic jsou známé veřejnosti.

Hlavní ženská postava, jež řeší svůj intimní vztah s "Největším Čechem", zase do jisté míry splývá s Obermannovou. V knize je zachycené roční období od února 2010 do února 2011 a v některých detailech kopíruje exprezidentův program. Obermannová sice řekla, že kniha o Havlovi není, nicméně vzápětí dodala, že si vypůjčila některé jeho charakterové rysy. Exprezident v médiích uvedl, že knihu nečetl a číst nebude, a dodal, že spisovatelka zneužila několika setkání s ním a zapletla jej do svého bláznivého světa.

Novinářky

MARCELA PECHÁČKOVÁ Sledovala z největší blízkosti nejvýznamnější roky Havlova prezidentování. Vytvořila si s ním přátelský vztah, který neomezoval její profesionalitu.
Autor: ČTK, profimedia.cz
MARCELA PECHÁČKOVÁ

Sledovala z největší blízkosti nejvýznamnější roky Havlova prezidentování. Vytvořila si s ním přátelský vztah, který neomezoval její profesionalitu.

JITKA GÖTZOVÁ

Novinářka, která pozorovala Václava Havla nepřetržitě téměř od začátku jeho prezidentské kariéry. Způsob, jakým se jí podařilo dostat k hradní dopisovatelce, není příliš známý a je opředen spoustou fám.

VĚRA KRINCVAJOVÁ Poprvé se potkala s Havlem před sametovou revolucí v roce 1989. Krincvajová tehdy netušila, že na ni čekají nejsledovanější televizní pořady.
Autor: ČTK, profimedia.cz
VĚRA KRINCVAJOVÁ

Poprvé se potkala s Havlem před sametovou revolucí v roce 1989. Krincvajová tehdy netušila, že na ni čekají nejsledovanější televizní pořady. EVA HŮLKOVÁ Pět let vedla s Havlem pravidelné rozhlasové Hovory v Lánech. Tento pořad si exprezident velmi oblíbil a moderátorku seznámil s Janem Pavlem II. či královnou Alžbětou.

MIRKA VŠETEČKOVÁ ČEJKOVÁ

Exprezident se s ní spřátelil krátce po jejím vstupu do zpravodajství České televize v roce 1991. Jejich vztah nikdy nepřesáhl hranice důvěrného kamarádství. Mirka o něm veřejně nikdy příliš nemluvila.