„S bolestí v srdci oznamujeme všem příbuzným a známým smutnou zprávu, že zemřel náš drahý partner, úžasný herecký kolega a dědeček, pan Antonín Brtoun, MgA,“ objevilo se na parte, které na sociální síti zveřejnila Herecká asociace, která tak o úmrtí herce informovala.

„Pohřeb žehem se na přání zesnulého koná v tichosti bez obřadu,“ je uvedeno o posledním rozloučení ve smutečním oznámení, v němž jsou coby pozůstalá rodina podepsáni partner Jiří a vnuci Marek a David. Vše doplňuje citát od Krameria: „Žádná smrt není zlá, předchází-li ji život dobrý.“

V parte je také uvedeno, že Brtoun „skonal tiše v sobotu 26.1. 2019 ve věku 85 let“. Jelikož není uvedena příčina skonu, pravděpodobně se jednalo o přirozený odchod z tohoto světa v důsledku stáří. Podobně tomu bylo ale také v případě herecké legendy Munzara, který shodou okolností zemřel v ten samý den.

To navíc není to jediné, co mají oba zesnulí herci společného. Pojí je i stejný rok narození 1933, zatímco Munzar se narodil již 20. března, Brtoun 6. července. Dalo by se říci, že byli v kariéře vlastně souputníci, jistě se často ucházeli o stejné role a navštěvovali možná i stejné konkurzy. Před kamerou se pak setkali hned několikrát, například v seriálu Dobrodružství kriminalistiky a také ve filmu Lev s bílou hřívou z roku 1986, který pojednává o životě skladatele Leoše Janáčka. Munzar se ovšem zhostil hlavní role, zatímco Antonín Brtoun si zahrál lékaře, pravděpodobně jen menší roli.

Ostatně, ačkoliv měl rodák z Olomouce a absolvent herectví na DAMU na kontě řadu rolí, diváci ho možná podle jména většinou vůbec neznají. Jeho tvář je však známá především ze snímku Akce Bororo z roku 1972, kde v roli mimozemšťana Seturiho hledá na Zemi zázračný lék po boku Božidary Turzonovové (76).

Dále stojí za zmínku role inženýra Průchy v Případu mrtvých spolužáků (1976) či inženýra Kulicha v Pasti na kachnu (1978) a Němce ve snímku Šeptej (1996). V seriálu Panoptikum Města pražského se pak objevil coby tajemník policejního prezidenta. Menší role vytvořil i v dalších filmech, např. Na startu je delfín (1974), Záchvěv strachu (1978), Schůzka se stíny (1982), Až do konce (1984), Veronika (1985) či Pevnost (1994).

Co se týče divadelních prken, první angažmá absolvoval v Krajském oblastním divadle Hradec Králové, v roce 1968 pak přešel do Městských divadel pražských a byl i jedním z herců, kteří namluvili audioknihu k 30. výročí založení těchto pražských scén. Nadace Život umělce mu v roce 2003 udělila cenu Senior Prix.

VIDEO: Nedávno zemřela i hlavní hvězda snímku Lev s bílou hřívou Luděk Munzar! Takto jeho zeť Martin Trnavský zachytil jeho poslední Vánoce

Fotogalerie
9 fotografií