Michal David coby umělec je zřejmě zvyklý trošku přehánět. "Byl to fajn kluk a bohužel, co si budeme povídat, na těch silnicích je to moc nebezpečné, zabije se tam hodně lidí. To je dva a půl tisíce ročně, což je strašné číslo," lamentuje na webu Idnes.cz třeba David. Číslo by to jistě bylo strašné, kdyby ovšem bylo pravdivé. Zřejmě emocemi dezorientovaný zpěvák totiž údaj zpětinásobil.

Podle oficiálních policejních statistik loni na českých silnicích zemřelo 502 lidí, nejméně od roku 1961. Jistě, ani 500 není malé číslo, je ale mnohem nižší, než zpěvák uvádí.

Není to ale jen o nadsazování faktů. Umělec, který koncem měsíce obdrží státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana (při příležitosti 100. výročí vzniku republiky), se nebojí ani ostrého obvinění silničářů. "Nevěřím tomu, že by tam Honza vjel jen tak ze srandy. Ten úsek je opravdu hodně nepřehledný a hodně lidí tam bouralo. Spíše by se měli zamyslet pánové, co dělají značení," tvrdí.

Podle fotografií z místa, kde se na dálnici D11 najíždí, je ale jasné, že místo je naopak značeno velmi dobře. Potvrzuje to i policie a další statistika nehodovosti, v níž inkriminované místo, kde se spletl mladý Kočka, není. „Pokud se řidič věnuje dostatečně řízení, není toto místo nijak extrémně rizikové. Z vyhodnocení nehodovosti od ledna letošního roku do současnosti, máme tři vytipovaná rizikovější místa. D11 tam je, ale až na sjezdu na silnici 328 Kolín – Žehuň. Úsek, na kterém se tragická nehoda stala, mezi nimi není,“ řekla Blesku mluvčí nymburské policie Petra Potočná.

Zpěvák by tak měl zchladit hlavu a neplácat nesmysly, než naopak jej někdo obviní ze šíření poplašné zprávy...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Kočky (†28): Kočár s šestispřežím, průvod Prahou a bílé holubice

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Kočky (†28): Kočár s šestispřežím, průvod Prahou a bílé holubice Aleš Brunclík

Fotogalerie
110 fotografií