„Mohu potvrdit, že jsme se s tatínkem rozloučili soukromě,“ napsal deníku Aha! hercův syn Ilja Racek ml. (68). Podle informací deníku Aha! si herec přál, aby rozloučení s ním proběhlo v poklidu a ve vší tichosti. Dalším Rackovým přáním bylo, že chtěl být rozptýlený na jednom ze svých oblíbených míst v přírodě.

Nejraději pobýval na chalupě, kde každé léto trávil – pokud mu to zdraví dovolilo – celé divadelní prázdniny. Na otázku, jestli spočinul právě tam, nebo snad někde jinde, jeho syn nereagoval. Pokud k rozptylu na chalupě skutečně došlo, hvězda filmů Hrabě Dracula či Vrchní, prchni tak pravděpodobně nebude mít vlastní hrob.

Od úmrtí Ilji Racka, který 2. srpna podlehl rakovině, uplynuly už téměř dva týdny, ale hercovo domovské Divadlo na Vinohradech, kde působil od roku 1966, se k jeho skonu nevyjádřilo. Na webových stránkách ani na Facebooku není doteď ani slovíčko o muži, který byl pevným členem přední pražské scény 24 let a následně na ní hrál i v důchodu. Vedení divadla, ani tiskové oddělení doteď na dotazy ohledně uctění památky Ilji Racka nereagovalo.

Fotogalerie
5 fotografií