Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slzy pro padlého hrdinu. S vojákem Martinem se naposledy rozloučili v Chomutově

Autor: ČTK, ula - 
14. srpna 2018
09:25

V Chomutově se uskutečnil Martina Marcina, který se stal obětí atentátníka v Afghánistánu. Před kostel sv. Ignáce z Loyoly se sjeli pozůstalí i místní, nálada na místě byla mimořádně emotivní. Těsně po 12. hodině se kostelem rozezněla píseň Knockin' On Heaven's Door od Guns N' Roses. Marcin je jedním ze tří českých vojáků, kteří 5. srpna zahynuli při útoku, k němuž se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Afghánec se v jejich blízkosti odpálil, když byli na pěší hlídce nedaleko Bagrámu.

Na přání rodin se smuteční obřady včetně toho dnešního chomutovského uskuteční bez přítomnosti médií. Redakce Blesk Zpráv toto rozhodnutí respektuje, živý přenos z posledního rozloučení jsme proto zrušili.

Zatímco Martina Marcina pohřbili v Chomutově, pohřeb jeho kolegy Kamila Beneše se bude konat ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, kde Beneš bydlel. Pohřeb třetího padlého, Patrika Štěpánka se uskuteční v pátek ve 13:00 v Plzni.

Všech pohřbů se zúčastní náčelník generálního štábu Aleš Opata. Opata také minulý týden řekl, že útok, při němž zahynuli čeští vojáci, chce armáda důsledně vyšetřit a zjistit, kdo stál za jeho přípravou.

Video  Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Všichni tři zemřelí sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je minulý týden povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Na kontě pro rodiny padlých vojáků je přitom nyní víc než pět milionů korun. Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku minulé pondělí, předsedkyně výboru Lenka Šmerdová ocenila ochotu pomáhat rodinám padlých. Je to podle ní známka toho, že veřejnost armádu podporuje. 

Obřad začal přeletem letounů Alca nad chomutovským náměstím.

Těsně po 12. hodině se kostelem rozezněla píseň Knockin' On Heaven's Door od Guns N' Roses.

Před zaplněným kostelem se mezitím shromáždil dav lidí,většina z nich přinesla padlému hrdinovi květiny. Lidé je pokládali i do pohřebního vozu s Marcinovou rakví. „Bylo to velmi dojemné. I když jsem Martina osobně neznal, stal jsem se součástí toho příběhu. Vojáci si uvědomují, že je riziko, že na misi zemřou, ale připravit se na to nedá. Všichni odjíždějí s tím, že se vrátí domů, řekl novinářům vojenský kaplan Vladimír Moravec.

Pohřeb proběhl se všemi vojenskými poctami, včetně vypálení tří salv, zazněla i česká státní hymna. Vůz s padlým hrdinou se vydal na poslední cestu za zvuků smuteční písně Blíž k tobě, Bože můj.