Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutek a žal po zesnulé Gábi Vránové (†78): Truchlí Bohdalová, Filip, Frej a další!

/
  • Zinnerová
    16. června 2018 ● 14:36

    Gabriela Vránová podlehla dlouhé nemoci v sobotu brzy ráno. Herečka, proslavená seriály Chalupáři, My všichni školou povinní či F. L. Věk zanechala hlubokou stopu v řadě svých kolegů. Jak na její smrt zareagovali?

  • 1.

    Daniela Kolářová

     

    968404:gallery:true:true

     

    Jako jedna z prvních se vyjádřila herečka a kolegyně z Divadla Na Vinohradech Daniela Kolářová. "Gábina byla celou svou duší i tělem a ostatně celým životem velká herečka. Patřila do spektra těch zvláštních osobností tehdejšího Divadla na Vinohradech, kterých se tam v té době vyskytovalo mnoho. Gábina to nesmírně zpestřovala a byla velmi oddaná divadlu, a to i v civilním životě."

     

  • 2.

    Ladislav Frej

     

    Ladislav Frej
    Autor: Mária Rušinová, archiv

     

    Na kamarádku a častou hereckou kolegyni zavzpomínal i Ladislav Frej. "Znali jsme se strašně dlouho, ještě ze školy, kde jsme spolu hráli. Byla o rok nade mnou na JAMU. Pak jsme se dlouho neviděli a potkali se až v Divadle Na Vinohradech, kde jsme spolu často hráli. Bylo to skvělá partnerka, velice citlivá a vstřícná. Vždycky bylo radost s ní hrát."

     

  • 3.

    Veronika Žilková

     

    Veronika Žilková
    Autor: ČTK

     

    Veronika Žilková se s Gabrielou Vránovou setkala nejen v seriálu My všichni školou povinní, ale i na prknech Činoherního klubu. "Znaly jsme se vlastně celý život. Dlouhá léta jezdila s mým tatínkem (hudební profesor Václav Žilka - pozn. red.) po recitačních představeních. V seriálu My všichni školou povinní, kde jsem hrála pionýrskou vedoucí a ona učitelku Hajskou, jsme se potkávaly ve sborovně. Když odešla z Divadla Na Vinohradech, setkávaly jsem se v Činoherním klubu ve hře U kočičí bažiny, což byla, myslím, jedna z jejích posledních velkých rolí. Hrála mi tam tchyni, která mi přijde na svatbu ostentativně oblečena v bílé, a vytkne mi, že netušila, že budu mít také bílé šaty. Na tuhle invektivu měla vždy velký úspěch u publika. A nakonec byla jedna ze zakládajících pedagožek Mezinárodní herecké konzervatoře, kde také působím. Učila tam přednes," připomíná Žilková.  

     

  • 4.

    František Filip

     

    Režisér František Filip
    Autor: Foto: Karel Kopáč, archiv

     

    František Filip byl tím režisérem, který stál za nejslavnějšími televizními rolemi - obsadil ji jako Aničku do Chalupářů, do F. L. Věka, Sňatků z rozumu, Rozpaků kuchaře Svatopluka a dalších. Smutnou zprávu se dozvěděl z Blesku. "Jé, to jste mě zaskočili. Strašně. Zarmoutili. Měl jsem ji strašně rád, celý život jsem s ní spolupracoval. Byla znamenitá, výborná. Strašně solidní, charakterní, pracovitá, spolehlivá. Líbila se mi ve všech figurách, do kterých jsem ji obsadil. Byla ještě mladší než já a takhle mě předběhla. Vím, že byla nemocná, v posledním roce jsme spolu nemluvili. Mám moc rád jejího syna Ondřeje Kepku, ten se jí vyvedl. Je to smutné..."

     

  • 5.

    Jiřina Bohdalová

     

     

    Jiřina Bohdalová v Alzheimer Home Zátiší
    Autor: herminapress.cz

     

    Dlouhá léta byly kolegyněmi ve vinohradském divadle, hrály spolu i v Chalupářích a F. L. Věkovi. "Nevěděla jsem, že je tak těžce nemocná, takže pro mě to bylo obrovské, nepříjemné překvapení. Byla to nekonfliktní, bezvadná holka. Vždycky ji budu mít v paměti v klobouku. To byla její slabůstka - klobouky. Moc jí slušely," vzpomněla Bohdalová.

     

  • 6.

    Markéta Zinnerová

     

     

    Zinnerová
    Autor: archiv Blesku, Herminapress.cz

     

    Spisovatelka Markéta Zinnerová, scenáristka seriálu My všichni školou povinní, pro Vránovou napsala zásadní roli neurotické učitelky Hajské. „Myslím, že to byla jedna z jejích největších rolí, a když ne největší, tak nejpopulárnější. Velice často jsme se setkávaly, v rádiu dělala moji večerníčkovskou pohádku Čarovné prstýnky a tak dále. Přátelily jsme se i soukromě. Nádherně recitovala, byla ke mně velmi vstřícná, zvala mě do divadla. Měla jsem ji velmi ráda,“ řekla Blesku Zinnerová.

    Fotogalerie
    5 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 8

certicekjity:  Tak to už je vrchol milý Blesku, zemřela Gabriela Vránová a v článku se dozvím, že na ni vzpomíná Gabriela Vránová a fotka je tam paní Kolářové.

(16. 06. 2018 23:16)

zawaro: Není na místě své nelibosti dát u úmrtí stranou? Napsaly pěkně. Hůř ty.

(16. 06. 2018 16:51)

zawaro: Stáří nemoce má. Dlouhé útrpné z rakovin jsou nejhorší. Jsou i u dětí a mladých.

(16. 06. 2018 16:48)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy