„V bytě jsem v poslední době čtyřikrát upadl a neměl mě kdo zvednout. Ležel jsem hodiny na podlaze, ta bezmoc je strašná! Dokonce jsem volal policii, pomohli mi na nohy,“ vyprávěl deníku Aha! Glazar, že už to takhle dál nešlo. Kvůli rozdrcenému bedernímu obratli a kyčli skončil v LDN a přátelé zatím vyklízejí jeho pražský byt, kam už se nikdy nevrátí.

Operace v jeho případě totiž není možná, jelikož se mu neokysličuje mozek a Václav musí být 24 hodin denně napojen na kyslíkový přístroj. „Už se o sebe sám nepostarám,“ posteskl si herec, kterému jeho známí přezdívají Vendy. Musel opustit veškeré své vzpomínky, věci i starožitnosti.

Trpí také bolestmi, ale mnohem víc ho v LDN trápí samota. „Jsou tu obětavé sestřičky, ale nemají čas se mnou promluvit. Tolik bych si potřeboval popovídat, jsem osamělý na pokoji. Zabíjí mě to,“ smutní matka představená z Kameňáku. „Mrzí mě, jaký ho postihl osud,“ řekl smutně režisér Troška, který ale kamarádovi asi nedokáže nijak pomoci.

Jediná Glazarova šance spočívá v tom, kdyby se dostal do domova seniorů v Praze, kde by měl lepší podmínky a mohly by za ním chodit návštěvy z řad kolegů a přátel. „Třeba si článek někdo přečte a pomůže mi,“ stále doufá snoubenec zesnulé Heleny Růžičkové (†67), který se během rozhovoru neudržel a propukl v pláč.

V domově seniorů je totiž zcela jiný režim než v LDN, která většinou spadá pod nemocnici. Mají více personálu, a tak mohou klientům připravit každý den nějaký program. Sdružují je tak, aby se necítili sami. Nejenže důchodcům vaří, ale též jim perou, na což nejsou v LDN zařízeni.

Fotogalerie
25 fotografií