I když je jeho manželka Olga Menzelová skoupá na slovo, občas pár detailů o jeho zdravotním stavu prozradí. Jeho poslední fotka z nemocnice se na veřejnosti objevila o loňských Vánocích, kde s ním na lůžku zapózovaly jejich dcery Anička a Evička.

„Moc děkuju všem fanouškům, kteří na Jiřího myslí, bude potřebovat hodně sil a energie, ale já pevně věřím, že tento boj zvládne,“ řekla tehdy pro TV Nova Olga.

Jelikož režiséra napadl zákeřný meningokok, proti kterému nebyl očkován, tak se Menzelová začala touto problematikou zabývat. Zatímco jejich dcery byly naočkované už jako malé, protože hodně času tráví v přírodě, tak Olga se nechala naočkovat až po kolapsu manžela.

Kolaps manžela mě donutil vyhledat očkovací průkaz a dohnat všechny očkování, které jsem zanedbávala. Musela jsem si uvědomit, že jsem teď zodpovědná za děti a nemohu si dovolit hazardovat se svým zdravím,“ svěřila se Blesku Menzelová a pochlubila se očkovacím průkazem, který připomínal salátové vydání. Bylo zřejmé, že ho dlouho v ruce nikdo neměl. Jiří, stejně jako Olga, dříve na očkování nemyslel, byť cestoval po světě poměrně často. A toto chyba se mu bohužel nevyplatila.

Jiří Menzel momentálně leží v rehabilitačním zařízení na Malvazinkách, kde se pomalu vrací do života. A to nejenom s pomocí odborníků, ale i svých nejbližších, kteří mu jsou po celou dobu oporou.

Přenašeči jsou mezi námi

„Bakterie meningokok je přítomna v nosohltanu 10–20 % zdravých osob,“ uvádí primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce MUDr. Hana Roháčová. „Infekce se šíří mezi lidmi pomocí kapének (při líbání, kašli, kýchání a prostřednictvím sdíleného jídla či nádobí). Jedinou skutečně účinnou prevencí je očkování.“

Meningitida: Počet onemocnění roste

Meningitidu způsobuje meningokok, pneumokok či bakterie. Vyvolávají zápal mozkových blan, infekci míchy či krevní infekci. Nemocný je nejdřív ospalý, přidají, se horečka, podrážděnost, bolesti hlavy, svalů a kloubů, zvracení, skvrny na kůži i ochrnutí. Následky bývají velmi vážné. Patří k nim ztráta sluchu, amputace končetin či selhávání orgánů.

Od roku 2011 do konce roku 2015 onemocnělo invazivní meningokovou meningitidou 278 lidí. Zemřelo 23 z nich. V roce 2015 bylo pacientů 44, předloni 47 a loni 68. V minulém roce zemřelo 10 nemocných.


VIDEO: Menzelová o manželovi: Rehabilitace probíhá krůčky, musíme mu dát čas.

Video
Video se připravuje ...

Menzelová o manželovi: Rehabilitace probíhá krůčky, musíme mu dát čas. David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
27 fotografií