Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hvězdy oplakávají Juraje Herze (†83). Havlová prozradila detaily jeho smrti

/
  • Hvězdy oplakávají Juraje Herze (†83). Havlová prozradila detaily jeho smrti.
    9. dubna 2018 ● 11:42

    Český film přišel o další ze svých legend. Režisér Spalovače mrtvol či Holek z porcelánu Juraj Herz (†83) v neděli večer zemřel. I když jeho zdravotní stav byl už delší dobu špatný, jeho skon překvapil řadu jeho kolegů a přátel. Kdo všechno mu poslal vzkaz do nebe?

  • 1.

    Jan Hrušínský (62)

    Jako jeden z prvních vyjádřil svou soustrast na sociálních sítích herec Jan Hrušínský. „Juraj umřel... Tolikrát jsme spolu dělali v divadle i ve filmu. Ženský zákon, Taková spoušť!, Petrolejové lampy, Sklenka sherry, Dědicové, Straka v hrsti, Galoše štěstí, Zastihla mě noc, Habermannův mlýn... Bože můj, Juraji," rekapituloval jejich profesní setkání principál Divadla Na Jezerce.

    Jan Hrušínský a Juraj Herz
    Autor: Facebook

  • 2.

    Jiří Strach (44)

    Na kolegu zavzpomínal prostřednictvím hudby také režisér Jiří Strach. „V nebi se dnes hraje tohle. Juraj Herz, R.I.P.," napsal na Facebook a připojil melodii Petra Hapky (†70) z Herzova filmu Panna a netvor.

    Režisér Jiří Strach
    Autor: David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, archiv

  • 3.

    Vlastimil Harapes (71)

    Právě ve zmíněném snímku si postavu netvora zahrál baletní mistr Vlastimil Harapes. „Když jsem dělal kamerové zkoušky na film Den pro mou lásku, řekl mi Juraj Herz už dopředu, že se mnou počítá pro pohádku Panna a netvor, která se měla točit až za rok. Samozřejmě mě to moc potěšilo," vzpomněl pro Blesk Harapes.

    Fotogalerie: Zemřel filmový režisér Juraj Herz (†83)
    47 fotografií

    Smrt Herze ho proto velmi zasáhla. „Byl to bezvadný člověk, navíc rozuměl své práci. Točili jsme pak spolu ještě pro televizi Wolfganga, film o Amadeovi. Je velká škoda, že odešel, ale prý na tom byl poslední týdny už moc špatně," dodal smutně.

    Vlastimil Harapes
    Autor: Foto Blesk – Jakub Poláček

  • 4.

    Laďa Kerndl (72)

    „Juraj Herz odešel do filmového nebe. Byla pro mě čest se s ním osobně poznat. S úctou vzpomínám," napsal na sociální síť zpěvák Laďa Kerndl a zveřejnil také několik společných fotek se zesnulou legendou.

    Laďa Kerndl a Juraj Herz
    Autor: Facebook Ladi Kerndla

  • 5.

    Ester Geislerová (34)

    Hold režisérovi vzdala také herečka a umělkyně Ester Geislerová. „Sbohem mistře Juraji," napsala na Instagram k záběru ze slavného Jurajova filmu Spalovač mrtvol.

    Ester Geislerová vzpomínala na zesnulého Juraje Herze
    Autor: Instagram

  • 6.

    Ondřej Suchý (72)

    Umělcův odchod zaskočil novináře a spisovatele Ondřeje Suchého. „Před chvílí mě zastihla bolestivá zpráva, že zemřel vynikající režisér a herec Juraj Herz. Jsem šťastný, že mi Osud dopřál se s Jurajem poznat. Jsem nešťastný, že už si s ním nikdy nebudu moct popovídat. Upřímnou soustrast jeho nejbližším!" napsal na Facebook bratr Jiřího Suchého (86).

    Ondřej Suchý a Juraj Herz
    Autor: Facebook

  • 7.

    Jiří Krampol (79)

    Smutnou zprávu okomentoval také herec Jiří Krampol. „Měl jsem ho strašně rád pro jeho smysl pro humor. Dal mi příležitost ve skvostné komedii Holky z porcelánu, kde jsem se sešel s báječnou partou v čele s Dášou Veškrnovou. Furt ji opakují, takže lidi asi pořád baví. Miluju jeho film Spalovač mrtvol," svěřil se Blesku.

    Jiří Krampol
    Autor: Foto Blesk - David Kundrát

    VIDEO: Zemřel Juraj Herz (+83): Čeho se bál komparz jeho nejslavnějšího filmu?

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel Juraj Herz (+83): Čeho se bál komparz jeho nejslavnějšího filmu? Tomáš Polák

  • 8.

    Dagmar Havlová (65)

    V slzách je i někdejší první dáma Dagmar Havlová. „Juraj zaujímal v mém životě a srdci významné, nezastupitelné místo. Byl to geniální režisér, který nemá náhradu," napsala zdrceně na Facebook. „Jeho syn Michal mi řekl, že odešel v klidu. Nikdy na něho nezapomenu," prozradila okolnosti smrti.

    2016 - Juraj Herz a Dagmar Havlová v Karlových Varech
    Autor: Mária Rušinová, Marek Pátek, Martin Hykl, David Kundrát, archiv

  • 9.

    Vlasta Chramostová (91)

    „My jsme spolu dělali asi náš nejslavnější film Spalovač mrtvol s Rudolfem Hrušínským. Byla to úžasná práce. O tom filmu dokonce v Paříži říkali, že je to černá perla československého filmu!" připomněla svou spolupráci s Herzem herečka Vlasta Chramostová, která záhy poté dostala zákaz natáčet a Spalovač mrtvol se tak na dlouhou dobu stal jejím posledním snímkem.

    „Vím, že Juraj už byl nepohyblivý, a je mi to líto. V poslední době už jsme se neviděli, to víte, i mně je dvaadevadesát. Ale na Juraje budu velmi vzpomínat. Jeho život nebyl žádná procházka po zelené louce," dodala pro Blesk smutně herečka.

    Vlasta Chramostová
    Autor: Davin Kundrát

    1968: Rudolf Hrušínský a Vlasta Chramostová ve filmu Spalovač mrtvol
    Autor: Foto: David Malík

  • 10.

    Fero Fenič (67)

    Na Herze vzpomíná také režisér a producent Fero Fenič. „Právě před rokem jsme natočili s panem režisérem jeho GEN a také předsedal porotě Febiofestu. Byl ještě plný sil a plánů. Jeho filmy Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy nebo Morgiana se mi navždy vryly do paměti jako mimořádná díla české kinematografie," prozradil pro ČTK Fenič. Portrét Herze pro projekt GEN natočil režisérův syn Michal Herz.

    Fero Fenič
    Autor: ČTK

  • 11.

    Václav Marhoul (58)

    „Vždycky mě fascinovalo, jakým způsobem se pral s komunistickou cenzurou, jak se neustále snažil nacházet originalitu v jakémkoli filmu," řekl pro ČTK o slavném kolegovi režisér a producent Václav Marhoul. Kritice minulého režimu se nevyhnul dokonce ani snímek Holky z porcelánu. „Vytýkali mu, že z dělnic v porcelánce udělal prostitutky,“ připomněl.

    Václav Marhoul
    Autor: Profimedia.cz

  • 12.

    Karel Hábl (81)

    „Juraj Herz si mě vybral pro roli mladého policisty v Holce na zabití," prozradil Blesku herec Karel Hábl, který má na Herze velmi pěkné vzpomínky. „Miloval ženy, vždycky mu ve filmech hrálo hodně hereček. Cestu k filmu neměl jednoduchou, napřed vystudoval v Bratislavě fotografii a pak v Praze loutkoherectví. Teprve pak se začal věnovat režii," vyprávěl.

    Karel Hábl
    Autor: Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan, ČTK

  • 13.

    Marta Vančurová (69)

    Smutek v srdci má také herečka Marta Vančurová, která si zahrála v Herzově snímku Den pro mou lásku. „Byla radost s ním pracovat, cítila jsem souznění a příjemnou pohodu. Zůstane tady po něm prázdné místo," řekla Blesku Marta. „Dlouho jsem ho neviděla, ale vím, že měl zdravotní problémy. Já si ho budu pamatovat v plné síle," doplnila.

    Marta Vančurová
    Autor: Herminapress.cz

  • 14.

    Jaroslav Rudiš (45)

    Snímkem ze Spalovače mrtvol si Herze připomněl spisovatel Jaroslav Rudiš. „Bylo to krásný. Díky za ty filmy," napsal na Instagramu autor předlohy k filmu Alois Nebel či seriálu Grandhotel. 

    Jaroslav Rudiš vzpomíná na Juraje Herze
    Autor: Instagram

    Fotogalerie
    30 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

janakveton: Já taky (na Veškrnovou-Havlovou)! Ale taky na Jiřího Stracha a potažmo Jiřího Chalupu!!!

(10. 04. 2018 20:52)

kombucha: A teď to začne.To si zase bulvár smlsne..Kdo co a kolik zdědí,jestli jen děti nebo i partnerka.Zase bude o čem měsíc psát.

(09. 04. 2018 16:42)

havran2: Jo,to jsou ty české hvězdy ! ! !

(09. 04. 2018 14:33)

makaluzo: VINCENZO TY JSI DEBIL

(09. 04. 2018 12:43)

panamira: Veš krnovou, NESNÁŠEL i když je to on co ji objevil.

(09. 04. 2018 12:31)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy