Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dagmar Havlová slaví 65. narozeniny: Od holky na zabití k roli první dámy

/
  • Dagmar s prezidentem na Hrádečku
    22. března 2018 ● 18:34

    Ve svém životě zažila neskutečný příval slávy, kdy jeden čas patřila k nejobsazovanějším českým herečkám, ale i vlnu kritiky a nenávisti po svatbě s někdejším prezidentem Václavem Havlem (†75). Dagmar Havlová, která dnes slaví 65, má tak za sebou mnoho zlomových chvil, které ovlivnily její dosavadní život. 

  • 1.

    Osudové role

    Režisér Juraj Herz byl tím, kdo ještě na vysoké škole objevil temperamentní studentku Dagmar Veškrnovou. Obsadil ji do filmu z roku 1974 Holky z porcelánu a tím nastartoval její závratnou kariéru. O rok později následoval další kultovní film Holka na zabití. V tu chvíli ztřeštěnou Veškrnovou znal celý národ a její filmové, televizní, ale ani divadelní role nebraly konce. V 80. letech se stala jednou z nejobsazovanějších televizních a filmových hereček a v žebříčcích divácké popularity útočila na nejpřednější místa.

    1974 - Dagmar Havlová
    Autor: Archiv Blesku

  • 2.

    Osudová láska

    Svého prvního manžela Radovana Víta (†63) poznala už ve svých čtrnácti letech. Sblížili se na lyžařském výcviku a lásku zpečetili 19. září 1975 sňatkem v brněnském kostele svatého Tomáše. Byli za to podmínečně vyloučeni z JAMU, kterou oba studovali. O rok později přišla na svět dcera Nina. „V roce 1982 se naše cesty rozdělily, úcta a přátelství nás však provázely dál. A taky náš specifický humor,“ zavzpomínala s pohnutím Havlová.

    I když se jejich cesty rozešly, Dagmar na svou první osudovou lásku nikdy nezanevřela. Až do jeho smrti zůstali přáteli a herečka také až do svatby s Václavem Havlem nosila v občance příjmení Nováková. 

    Dagmar Havlová s manželem Radvítem Novákem a jejich dcerou
    Autor: Facebook

  • 3.

    Prezident Václav Havel

    Za setkání s prezidentem Václavem Havlem mohl v roce 1989 Jiří Suchý. V Lucerna Baru, kde se tehdy slavily narozeniny Semaforu po sobě Veškrnová s Havlem neustále pokukovali, čehož si Suchý všiml a nabídl Dagmaře, že ji s Václavem seznámí. Byl to osudový okamžik, na který herečka nikdy nezapomene. 

    Havel byl v té době ženatý s Olgou Havlovou, kterou národ miloval, ale manželovy nevěry tolerovala. Jen čtvrt roku poté, co zemřela, Havel Veškrnovou požádal na Hrádečku o ruku a ani ne rok od smrti Olgy, tedy 4. ledna 1997, si novomanželé řekli ANO. 

    Dagmar s prezidentem na Hrádečku
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Osudové pískání

    Jako první dáma republiky nebyla mezi veřejností příliš oblíbená. Novou paní prezidentovou se stala až příliš brzy po smrti oblíbené Olgy. Korunu tomu nasadila v roce 1998 při prezidentských volbách, kdy nesouhlasně zapískala jako projev protestu proti urážkám z úst poslance Jana Vika. Ač v tu chvíli vyjadřovala podporu svému muži, veřejnost její chování považovala za buranské a nepřípustné. 

    3173987:full:true:true

  • 5.

    Osudová smrt

    V roli respektované první dámy ji lidé přijali až ve chvíli, kdy se zdravotní potíže Václava Havla zhoršily a Dagmar Havlová se ukázala jako starostlivá, oddaná a nepřetržitá pečovatelka. Vzdala se kvůli němu herectví a zůstala s ním až do jeho poslední chvíle. Po jeho smrti se pomalu začala vracet do veřejného života a k herectví. 

    Dagmar Havlová a Václav Havel
    Autor: archiv Blesk

  • 6.

    Zdravotní potíže

    Už v roce 2005 Dagmar Havlová přiznala, že má potíže se štítnou žlázou a s tím spojené i problémy se srdcem. V té době na premiéře muzikálu Karla Svobody dokonce zkolabovala. „Mám závažné recidivující onemocnění štítné žlázy a problémy se srdeční činností. Zatím mi lékaři doporučili striktní klid na lůžku,“ uvedla tehdy Havlová.

    V prosinci 2012 a následně listopadu 2013 náhle onemocněla. Trpěla vysokými teplotami způsobenými oslabenou imunitou a několik týdnů si poležela na lůžku. Divadelní představení musela v obou případech zrušit.

    Později pak přiznala, že se na ní podepsal stres a nedostatek odpočinku. „Prodělala jsem pak tyreotoxikózu, tedy vážné onemocnění štítné žlázy (zvýšená činnost štítné žlázy). Do toho jsem dostala žloutenku a ještě jsem prodělala boreliózu. Prostě na jednoho to bylo až až,“ vysvětlila Havlová instory.cz s tím, že i přes čtyřicítky horečky musela kolikrát fungovat.

    Následovala operace štítné žlázy, po které Havlové zůstala jizva v krku. S tím byla spojená i odulá tvář, za kterou podle odborníků mohou léky a hormony. K tomu se v roce 2015 přidaly nesnesitelné bolesti zad, následně si zlomila vnější kotník. Na jaře 2016 si pro změnu při leštění parket ukopla prostředníček.

    Naposledy se Dagmar Havlová veřejnosti ukázala na inauguraci prezideta Miloše Zemana. A nutno říct, že už na ní žádné zdravotní problémy nebyly patrné.

    4883825:gallery:true:true

    Fotogalerie
    54 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy