Náhlá smrt mladého herce a moderátora všechny zaskočila. Nikdo by nečekal, že v tak mladém věku přijde o život. Přitom stačilo málo a Zedníček zemřít nemusel. Jeho oranžový Opel Astra Coupe nejdříve zřejmě dostal smyk na 192. kilometru dálnice D1 ve směru na Vyškov. Šofér ale náraz přežil a vystoupil.

„Řidič po nárazu vystoupil z vozu, překonal dvoje svodidla a vešel do dráhy dodávky. Utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl," popsal následující situaci mluvčí hasičů Filip Venclovský.

VIDEO: Zemřel synovec Pavla Zedníčka, moderátor Jakub (†27)! Byl obětí první nehody roku 2018!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel synovec Pavla Zedníčka, moderátor Jakub (†27)! Byl obětí první nehody roku 2018! Tereza Kühnelová

Proč se ale Jakub vypravil právě přes středový pás k protihlukovým bariérám na opačné straně dálnice, není zatím jasné. Rovněž není zřejmé, v jakém stavu v ten moment byl, zda byl zranění či v šoku. Na webu Expres.cz se objevily spekulace, že muž se snažil dojít si pro pomoc. Na druhé straně dálnice, kam se chtěl dostat, stojí totiž údajně čerpací stanice.

Jisté je jen tolik, že synovec Pavla Zedníčka nakonec na své podivné rozhodnutí zaplatil životem. „Mužova zranění byla neslučitelná se životem,“ uvedla mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

VIDEO: Připomeňte si Jakuba Zedníčka (†27) v pořadu Kurňa, co to je!

Video
Video se připravuje ...

Připomeňte si Jakuba Zedníčka (†27) v pořadu Kurňa, co to je! TV Barrandov

Jak se chovat po nehodě na dálnici?

U nehod na dálnici jde vždycky o život. Obzvlášť v levém pruhu, nebo v noci, kdy provoz prořídne a řidiči často přitlačí nohu na plyn. Nejdůležitější je záchrana života. Tedy zapnout výstražné znamení a se spolucestujícími opustit vozidlo mimo vozovku. Až pak se řeší trojúhelník a volání na tísňovou linku.

„Prvně je nutné myslet na vlastní zdraví. Zhodnotit situaci a opustit vůz tou nejbezpečnější cestou,“ říká Martin Farář, vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy. „Aby byl řidič schopen poskytnout první pomoc dalším zaklíněným ve vozidle nebo v okolí, musí být sám v bezpečí,“ dodává.

Řidič pak v reflexní vestě zajistí místo nehody. To znamená, nechat blikat všechny směrovky, doběhnout nejméně 100 metrů od vozidla a umístit na krajnici výstražný trojúhelník. „Tímto postupem lze snížit riziko, že do havarovaného vozidla, ve kterém mohli zůstat i zaklínění pasažéři, nenarazí další vozidlo,“ říká Farář.

Fotogalerie: Smrt Jakuba Zedníčka (†27), synovce Pavla …
21 fotografií

Zatímco jde řidič označit vozidlo trojúhelníkem, již může volat linku 112. Operátor ho uklidní a poradí mu, jak poskytnout první pomoc. „Neposkytnutí první pomoci, pokud to není nebezpečné, může být považováno za trestný čin a hrozí trest odnětí svobody,“ varuje Farář.

Fotogalerie
53 fotografií