Poslední místo odpočinku režisérova maminka najde na hřbitově v jihočeských Hošticích u Volyně, kde žila a kde Troška vyrůstal. „Hřbitov je od našeho domu necelých padesát metrů a z našeho okna je vidět zrovna hrob maminčiny rodiny, kde bude pochována,“ vysvětlil režisér s tím, že hned vedle zase leží u své rodiny tatínek Václav. „Tak budou zase spolu,“ komentuje tvůrce, s jehož maminkou se rodina a celá vesnice rozloučí v místním kostele. Poté paní Růženu, která si v druhém fimu trilogie Slunce, seno... zahrála maminku doktora Káji Kroupy, vyprovodí na hřbitov.

Zvláštní oči

Režisér byl s odchodem maminky už dlouho smířený, přes rok byla v léčebně dlouhodobě nemocných ve Volyni a poslední měsíce už jenom ležela. Přesto Trošku její smrt zaskočila. „Nedá se na to připravit. O víkendu jsme za ní s bratrem byli. Přinesli jsme broskve a povídali si. Já měl ale takový zvláštní pocit, měla úplně jiné oči, nikdy jsem u ní takové neviděl,“ vzpomíná Troška. V pondělí už byl zase v Praze, musel dělat postsynchrony ke své nové pohádce Čertoviny.

Držel ji za ruku

„A najednou mi zvoní telefon, ve kterém se ozvalo: Vaše maminka, paní Trošková, umírá. A tak jsem všeho nechal a upaloval do Volyně.“ U režisérovy maminky už seděl bratr, který v Hošticích žije, a tak ji oba synové drželi za ruku a pomohli ji tak vyprovodit tam nahoru… „Maminka měla krásný život a zemřela, zaplaťpánbůh, na stáří. Byla vždycky mojí první kritičkou a tou už zůstane navždy, scénáře jí budu alespoň v duchu stále předčítat.“

VIDEO: Ukázka z nové pohádky Zdeňka Trošky Čertoviny!

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z nové pohádky Zdeňka Trošky Čertoviny Fénix Film


Fotogalerie
20 fotografií