Jak už Blesk informoval, exekutory proháněný předlužený herec Marek Taclíkpřed několika dny podal návrh na osobní bankrot. Tím do dalšího rozhodnutí soudu oddálil své problémy, z nichž ten nejpalčivější zněl »exekuční dražba bytu« (jeho jediný majetek). K té mělo dojít minulý čtvrtek, Taclík ji ale svým rozhodnutím 18 hodin před začátkem oddálil.

Pro pár stovek

Dluhový bič si na sebe pletl dlouho nesplacením směšné částky. Komerční pojišťovně např. dlužil 815 korun, jenže časem částka nabobtnala na 15 130 Kč! Postaral se o to úrok z prodlení (8,05 %), náklady nalézacího řízení (2457 Kč), náklady oprávněného (5203 Kč) a náklad exekuce (6655 Kč)! Oněch 15 »táců« už měla na základě exekučního příkazu formou srážky ze mzdy uhradit právě umělecká agentura jeho partnerky.

Kdyby agentura srážky nevykonávala, byla by také v průšvihu. „Dopustila by se protiprávního jednání a exekutor by pak mohl chtít náhradu po ní,“ tvrdí právník Martin Šváb.

Poslední záchrana

Tím, že se Taclík dobrovolně přihlásil do insolvenčního řízení, nad ním exekutoři v tuto chvíli ztratili moc. Soud nyní rozhodne o způsobu, jak se bude moci jednou provždy zbavit dluhů.

Zákon to nezakazuje

Není divné, že zadluženého herce zaměstnává přítelkyně? „Toto zákon nezakazuje, ani nijak neřeší,“ upřesňuje Martin Šváb z právního oddělení Provident Financial. V insolvenci bude postup podobný jako v případě exekuce a zaměstnavatel bude Taclíkovi dál srážet vše, co vydělá. Zůstane mu jen nezabavitelné minimum. „Podle zákona se srazí vše nad zabavitelnou částku,“ uzavírá odborník.

VIDEO: Marek Taclík: Nemůžeme končit každé představení ve skutečné krvi

Video
Video se připravuje ...

Marek Taclík: Nemůžeme končit každé představení ve skutečné krvi Andrii Konontsev

Fotogalerie
23 fotografií