Neděla, tak jako mnozí jiní, měl velké problémy kvůli komunistům. Poté, co rozprášili divadlo Rokoko a on navíc podepsal prohlášení Dva tisíce slov, mohl účinkovat jen v rozhlase, s divadlem i filmem měl utrum. „V Rokoku na herce donášel Vlastimil Bedrna. Mazali mariáš, pomlouvali režim a on to práskl. Chtěl táhnout repertoár normalizačním proudem a oni ho poslali do háje. Tak se jim mstil,“ vzpomíná hercův syn Aleš Neděla.

Karel Štědrý, který tehdy letěl jako první, to jen potvrdil v knize Nedělových memoárů Rozpomínky. „Bylo konec s Rokokem i licitovaným mariášem. A začala blbá doba,“ povzdychl si zpěvák. Odnesl to samozřejmě i Darek Vostřel, šéf souboru a Nedělův nejlepší kamarád.

Statnou figurou byl předurčen k rolím silných mužů, bodrých chlapíků a pokaždé jste z něj měli pocit, že je ve velmi dobré náladě i kondici. Milan Neděla se ale patnáct let potýkal se silnými zdravotními problémy. Od roku 1982 byl v invalidním důchodu, spíš se věnoval rozhlasové práci a hlavně obcházel doktory. Prodělal 19 operací, dvě žloutenky a rakovinu tlustého střeva. „Dva roky žil s amputovanou nohou. Brali mu ji prst po prstu, pak ji uřízli pod kolenem. Za tři dny se ale naučil chodit o berlích na protéze. Bojoval statečně,“ vypráví syn Aleš.



Začalo to údajně tím, že usnul v autobusu, když jel soubor ze zájezdu, a spálil si nohu o topení. „Doktoři nezjistili, že má cukrovku a rozjely se mu všechny cévní problémy, nehojilo se to a nemoc propukla,“ dodává Aleš Neděla. Nemoci prý jeho táta bagatelizoval, neměl rád, když se o nich mluvilo. Zemřel 14. dubna 1997.

Fotogalerie
1 fotografie