Za vše mohl letitý spor radnice Prahy 1 a nového majitele. Hvězda filmů Můj brácha má prima bráchu, Noc na Karlštejně či seriálu Sňatky z rozumu totiž odkázala dům U Bílé botky na pražském Klárově svému kamarádovi Rudolfu Příhodovi, který ho za neuvěřitelných 60 milionů korun prodal likérce Rudolf Jelínek.

Firma se chtěla pustit do rekonstrukce, jenže tvrdě narazila. Zjistilo se totiž, že ve dvoře domu je parcela o velikosti 49 metrů čtverečních v majetku první pražské městské části. A aby se nový majitel mohl pustit do práce, musel pozemek odkoupit. Praha 1 si však řekla skoro pět milionů!

„To je přes sto tisíc korun za metr čtvereční! Na tuhle částku nehodláme přistoupit,“ prohlásil tehdy pro Blesk generální ředitel likérky Pavel Dvořáček, který dodal, že jeho firma je ochotná zaplatit nanejvýš 1,5 milionu. Teď to ale vypadá, že se konečně začne něco dít.

„Po tříleté anabázi se nám podařilo odkoupit předmětný pozemek od městské části Praha 1 za standardních podmínek. Poté jsme mohli obnovit územní řízení,“ sdělila Blesku Markéta Matušů ze společnosti Rudolf Jelínek.

„Letos v červnu jsme již získali právoplatné územní rozhodnutí, na základě něhož jsme zahájili přípravné práce, jejichž součástí je zpracování podkladů pro podání žádosti o stavební povolení, a také archeologický průzkum,“ upřesnila s tím, že v současné době s městskou částí Praha 1 žádné spory nevedou a veškeré kroky jsou vzájemně koordinovány. „Stavební řízení by mohlo být zahájeno ještě koncem letošního roku,“ dodala Markéta Matušů.

Fotogalerie
29 fotografií