Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rus, který měl ohrožovat Stropnického: Za posprejovanou věznici vyhoštěn nebude

Autor: ČTK - 
20. července 2016
16:39

Soud zrušil trest vyhoštění pro Rusa Ševcova. Studentovi, který údajně hlídal při sprejování vězeňské zdi, zakázal na tři roky účast na demonstracích, ale i sportovních akcích. Ševcov považuje rozhodnutí za vtipné. Muž byl dříve souzen také kvůli útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Jeho vina se ale neprokázala a byl osvobozen.

Odvolací Vrchní soud v Praze ve středu zrušil trest vyhoštění pro ruského studenta Igora Ševcova, který držel hlídku při sprejování nápisů na zeď ruzyňské věznice. Namísto toho mladíkovi uložil tříletý zákaz účasti na anarchistických demonstracích. Verdikt je pravomocný. Ševcov, který byl původně obžalovaný i z házení zápalných lahví na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), vinu odmítá. Akci u věznice si prý pouze natáčel.

Odvolací senát se ztotožnil s názorem pražského městského soudu, že se Ševcov dopustil pomoci k poškození cizí věci. Dvouletý trest vyhoštění ale označil za příliš přísný. „Zatím zde má povolený pobyt, řádně studuje vysokou školu a je hodnocen jako velice dobrý student. To je samozřejmě podstatná okolnost. Pokud by mu byl uložen trest vyhoštění, představovalo by to velmi významný zásah do jeho života a studia,“ uvedl předseda senátu Petr Píša.

Jedenadvacetiletý Ševcov ve svém odvolání poukazoval na to, že kvůli vyhoštění by pravděpodobně nemohl dostudovat. Upozornil také na to, že má v Česku sociální vazby, které by vyhoštěním ztratil. Na dnešní zasedání ho přišla podpořit početná skupina přátel a kolegů.

Tříletý zákaz se vztahuje na „manifestace, demonstrace, pochody a veřejná shromáždění anarchistických hnutí“. Druh trestu se obecně nazývá „zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce“, uložit ho lze až na deset let. „Česká země mi zakázala účastnit se demonstrací a běžeckých maratonů, pravděpodobně. Podle mě je to docela vtipný,“ řekl Ševcov novinářům při odchodu ze soudní síně. Po poradě s advokátem zváží podání dovolání.

Mladík, který studuje etnologii na Karlově univerzitě, strávil po svém zatčení tři měsíce ve vazbě. Zastali se ho někteří učitelé včetně rektora školy, dále také europoslanec Jaromír Štětina, filozof Jan Sokol a některé lidskoprávní organizace, jež upozornily na možnou perzekuci Ševcova ze strany Ruska.

S loňským incidentem u Stropnického pojila studenta pachová stopa nalezená na jedné z lahví, další důkazy nebyly.

cestr ( 20. července 2016 19:34 )

georg7 Tobě by měl džoržíno taky jednu vrazit, nerouhej se virtuále, mrzák na duši jako ty je největší zlo.

cestr ( 20. července 2016 19:31 )

Správně , to se mu líbí studovat tady u nás na Západě.

cestr ( 20. července 2016 19:29 )

Bimbo, tak měl studovat v Moskvě a měl by klid , tam se může vyřádit na svý vládě .

cestr ( 20. července 2016 19:10 )

Toho nebviní ani kdyby vyvěsil trenky na Hrad.

HahaBimbi ( 20. července 2016 18:41 )

a za co?....to je stejne uchylny jak trest natvrdo za tykadla na plakatech....soudcova langrova....hnus.....je to legalni student UK za prachy. Tak se taky jako student chova....blbne na kvadrat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa