Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stropnický k rozsudku o molotovech: Nechci, abychom skončili jako Francouzi

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. dubna 2016
15:50

Opatrně komentoval rozsudek Městského soudu v Praze ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Soud zprostil obžaloby ruského studenta, který měl údajně házet na dům Stropnického rodiny zápalné lahve. Obžaloba ale neměla dostatek důkazů a sama navrhla Igora Ševcova zprostit. Mladý Rus byl však vyhoštěn za pomoc sprejerovi, který poškodil zdi ruzyňské věznice.

„Můj právní zástupce mi to poslal smskou,“ popsal Stropnický, jak se o zatím nepravomocném rozsudku dozvěděl. Tou dobou jednal ve Sněmovně se členy branného výboru. „Je to posouzeno nezávislým soudem. Musím to respektovat. Nejde ani tak o ten soud, asi to on tedy nebyl, ale ta radikalizace tu existuje a do toho celku to zapadá – do série činů, kdy lidé třeba chodí na demonstrace se šibenicemi,“ komentoval situaci ministr obrany.

Stropnický musel pohodlí vyměnit za bezpečnost

Ševcova s útokem spojovala pouze pachová stopa, která byla objevena na jedné ze zápalných lahví. „Z titulu své funkce se musím přizpůsobit bezpečnostnímu režimu, který je pravidelně vyhodnocován. Pro nás a naše soukromí to znamená značná omezení. Je to asi daň za tu funkci. S verdiktem to ale nijak nesouvisí,“ řekl Stropnický na dotaz Blesk.cz, zda je ministrova rodina vzhledem k nadále neznámému pachateli více hlídána.

Incident se odehrál loni v červnu. Ministr obrany doma nebyl, ale část jeho rodiny ano. Nikomu se nic nestalo. Lahve údajně dopadly na terasu domu, jejich hašení proběhlo v řádu minut.

Stropnický už dříve přiznal výhrůžky formou dopisů, ty podle jeho slov pokračují nadále. Ministr se ale více obává toho, aby Česko neskončilo jako Francie. „Stát nemůže dělat, že to není, musí se k tomu postavit. Ve Francii před x lety to začalo pálením aut na periferii Paříže, a kam to dospělo, jsme byli svědky loni. To je scénář, který bych si v České republice nepřál, uzavřel.

lesnismes ( 27. dubna 2016 20:28 )

Mozna si tam ty lahve nahazel sam aby mela rodinka pocit bezpeci kdyz jsou vsichni takove hvezdy.A ze dostaval vyhruzne dopisy,ktere asi nikdo nikdy nevidel? Vcera nam nekdo nasral po padesate v baraku a asi uz po ste nasprejoval vchodove dvere a policie to ma v riti.Ma v riti sedmdesat lidi.Nemohl by nam ten pan Stropnicky pujcit nekoho ze svejch ochranaru? To tak,luzo.

lesnismes ( 27. dubna 2016 20:15 )

Uz mlc a mazej spatky k plotne!!!

verka1 ( 27. dubna 2016 19:16 )

včera v médiích byl rus popsán jako terorista a tak jsem čekala, že dneska padne vysoký trest a ono opak. bezpečnost na prvním místě a proč tedy na fotkách je napsáno kde má ministr ložnici, obyvák...

tgbg ( 27. dubna 2016 18:38 )

Toho ruského pam*da měli odstřelit jako škodnou!!!

anka ( 27. dubna 2016 17:21 )

neni preci sam, je jich na 3000 a jejich ukolem je naucit se dobre cesky, a obcas jim daji nejaky jiny ukol - ruska propaganda funguje tak dobre a presvedcive, ze kazdy vi odkud vitr vane...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa