Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel veterán z východní fronty Opočenský. Stropnický ho navrhl na generála

Veterán z východní fronty Bedřich Opočenský
Veterán z východní fronty Bedřich Opočenský  (Autor: Martin Stropnický/Twitter)
Autor: kal - 
29. října 2016
12:35

Ve věku 92 let zemřel veterán z východní fronty, plukovník Bedřich Opočenský, informoval na Twitteru ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ministr dodal, že účastník bojů druhé světové války podlehl delší nemoci a že by se 11. listopadu měl na jeho návrh stát brigádním generálem.

„17. října vláda schválila můj návrh prezidentovi, aby plk. Opočenského u příležitosti Dne veteránů 11. 11. jmenoval brigádním generálem,“ uvedl na Twitteru Stropnický.

„Chtěl bych vzkázat budoucím generacím, ať usilují o to, aby byl mír. Válka, to je to nejhorší!“ uvedl Opočenský v rámci projektu Paměť národa. Narodil se 24. května 1924 v Boratíně na Volyni a během německé okupace Volyně se podílel na odbojové činnosti v organizaci Blaník. Po obsazení Volyně Rudou armádou vstoupil v březnu 1944 k Československému armádnímu sboru jako řidič tanku, kterému později velel.

„Se strojem T-34 bojoval v karpatsko-dukelské operaci a účastnil se jaselské operace a ostravské operace. Do začátku roku 1946 sloužil jako velitel tanku na severní Moravě a po odchodu do civilu získal statek v Sedlci u Litoměřic se zámečnickou dílnou,“ zmiňuje o něm web Paměť národa s tím, že po znárodnění zámečnické dílny pracoval od roku 1951 nejprve v místním JZD v traktorové stanici a poté pracoval až do penze v textilním podniku jako dílenský mistr.

Přečtěte si další podrobnosti o Bedřichu Opočenském.

zednik ( 30. října 2016 12:55 )

Ano,tento voják pro republiku pracoval na všech svých (i životních) frontách. Je velká škoda, že se již za svého života nedožil ocenění.

panda82 ( 29. října 2016 17:45 )

Ano tento pán si to zaslouží, ale bohužel nemá vlivného strýce, a tady navrhuje metály herman

Zobrazit celou diskusi