Willig, jehož nejvíce proslavila role plukovníka Kaliny v seriálu Třicet případů majora Zemana, si ale zahrál i v Nejmladším z rodu Hamrů a dalších filmech. V mládí se chtěl stát agentem nechvalně proslulé Státní bezpečnosti. „V roce 1947 jsem byl shodou okolností postaven před takové dilema: měl jsem se rozhodnout, zda budu dále hercem, nebo jestli se stanu příslušníkem Státní bezpečnosti,“ přiznal.

„Tehdy jsem o tom uvažoval. Ale pak jsem si řekl: »když něco zkazíš ve filmu, může se to natočit znova, a když něco uděláš špatně jako příslušník Státní bezpečnosti, tak se to nenechá ničím smazat.“ Proto jsem se rozhodl pro divadlo,“ vysvětlil. Postavu Kaliny v »Zemanovi« si vyloženě užíval. „Ta role mi sedla. Měla se mnou moc společného,“ prozradil ve svém posledním rozhovoru.

Jeho manželkou ovšem byla legendární hlasatelka Kamila Moučková (88), která právě pro své přesvědčení musela odejít z Československé televize. Seznámili se v době společného poválečného angažmá v Jihlavě. Když jí bylo devatenáct let, byla svatba. O rok později se jim narodila dcera Kateřina. Manželství ovšem dlouho nevydrželo, po roce se rozvedli. Příčinou byl rodinný přítel – medik Josef Moučka, do kterého se Kamila zamilovala. Willig rozvod těžce nesl. „Byla jsem naivní a hloupá. Je mi strašně líto, že jsem mu ublížila,“ svěřila se.

Miloš Willig zemřel 23. srpna 1979.

Fotogalerie
13 fotografií