„Jako obvykle při své návštěvě České republiky projevil profesor Grof přání osobně se setkat s paní Dagmar Havlovou,“ stojí ve zprávě na oficiálním hereččině profilu na Facebooku. Podle informací Blesku spolu bývalá první dáma a špičkový lékař povečeřeli v centru metropole. V Pražské křižovatce pak zahájili výstavu holotropního umění. Herečka zároveň pokřtila české vydání nejnovější Grofovy knihy o vizionáři Hansi Ruedi Gigerovi.



Profesor Grof se v 60. letech minulého století věnoval v Česku zkoumání účinků psychedelik na lidskou psychiku a terapeutickému užití drogy LSD v případě duševní nemoci. „Byl jsem vůbec jeden z prvních pionýrů v Československu, který v 60. letech okusil LSD přímo za odborné asistence profesora Grofa,“ vzpomínal před časem Karel Gott. „Člověk si vzpomene na neuvěřitelné věci, které se ukládají do podvědomí. Na každého to působí jinak. Ale někteří výtvarníci to používali pro nafouknutí vlastní fantazie,“ dodal Gott.

Nebyl ale jediným umělcem, na kterém profesor Grof a jeho tým drogu testovali. Kdo ještě zkusil LSD pod dohledem prof. Grofa? Například herec Petr Oliva (73), šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský (72) nebo výtvarník Jiří Anderle (79).

Fotogalerie
4 fotografie