„Všechno začalo po našem společném rozhovoru na rádiu Frekvence 1, kde byl Mistr v roce 2003 mým hostem v pořadu Křížový výslech. Pár dní po vysílání mi přišla první obálka a v ní dopis, ve kterém mi za rozhovor poděkoval, že se mu líbil,“ vzpomíná Xaver.

„Dopisy s malovanými obálkami od té doby chodí průběžně. V reakci na naše setkání a různá vyprávění. Většinou v nich Jan glosuje naše debaty. Často také píše, že má z něčeho radost nebo že ho něco trápí,“ popisuje moderátor. Citovat z dopisů ale, vzhledem k tomu, že jde o soukromou korespondenci, nechce...

Sem tam Xaver některou obálku zveřejní na sociální síti. A tak není divu, že se na něj obracejí různí zájemci o Saudkovo dílo. „Dostal jsem několik nabídek, abych tu sbírku prodal. Naposledy mi napsal nějaký Janův fanoušek z Japonska a neustále mi píše nějaký Kanaďan. Nabízel mi za to 800 tisíc korun českých,“ prozradil moderátor.

„Určitě to ale neprodám. Nikdy a nikomu! Je to takový neuvěřitelný spravovač nálady. Vždy když jdu do rádia na natáčení a mám na recepci obálku od Jana, tak z toho mám velkou radost. Je to jedna z věcí, bez které si neumím představit život,“ dodal Veselý.

Xaver Veselý má byt na pražském Andělu. Zasklené dopisy s obálkami od Jana Saudka má rozvěšené po celém obýváku. „Všechny tady nejsou, tři dopisy z poslední doby mám ještě tady na stole,“ ukázal nám psaní, ve kterých jsou mnohdy i lechtivé fotky od nejznámějšího českého fotografa.

„Spousta z nich dosud nespatřila světlo světa,“ řekl Xaver. „Jak mám dopisy rozvěšené v bytě, tak když je mi smutno, koukám se na ně a pročítám si je. Jan píše svým způsobem, který jsem až po letech pochopil. Je to opravdu umělec světového jména,“ dodal.

Fotogalerie
65 fotografií