„Pro mnohé bude překvapivé, co všechno se dělo za oponou. A že toho bylo hodně. Spousta těch věcí byla bolestná, nechutná,“ prozradil režisér Robert Sedláček (42).

Hlavními postavami šestidílného seriálu, který se právě začal natáčet, budou právě Marvan s Burianem. Rada Vacátko prý proti králi českých komiků intrikoval i za protektorátu.

Po válce byl Marvan jedním z herců, kteří Buriana odsoudili pro údajnou kolaboraci s nacisty, přestože sám spolupracoval s periodiky jako Vlajka či Árijský boj. „Ilustruje to napjatou dobu i napjaté vztahy. Na jednu stranu se objímají, na druhou už má každý v ruce nůž,“ naznačil děj režisér.

Zajímavé nebudou však jen vyostřené vztahy herců, ale také herecké obsazení. Buriana si zahraje Vladimír Javorský (53) a Marvana David Novotný (46). „Můj vztah k Jaroslavu Marvanovi se samozřejmě proměnil. Člověk ho celou dobu vnímá nějakým způsobem, ale pak si přečte scénář, který může být samozřejmě zčásti fikcí, a vidí ho úplně jinak,“ prozradil Novotný.

Herec už přesvědčivě ztvárnil – rovněž v Sedláčkově režii – bývalého generálního tajemníka komunistické strany Rudolfa Slánského (†51), kterého v 50. letech nechal popravit tehdejší prezident Klement Gottwald (†56).

Fotogalerie
12 fotografií