První chemoterapii kombinovanou s biologickou léčbou Non-Hodgkinova lymfomu má už zpěvák za sebou, a proto ví, do čeho jde. „První a druhý cyklus chemoterapie se v podstatě neliší, protože efektivita se stejně posuzuje po druhém nebo třetím cyklu,“ řekl Blesku profesor Pavel Klener (78), mimochodem učitel Gottova osobního lékaře Marka Trněného.

Lékaři tak teprve až v následujících dnech budou moci posoudit účinnost jejich boje s rakovinou mízních uzlin. „Samozřejmě že odezva na léčbu je už po prvním cyklu, ale rozhodující je ten další cyklus. A když to pak pacient dobře snáší, tak se složení chemoterapie nemění. K tomu dojde jen v případě, že účinek není takový, jaký se očekával,“ dodal v obecné rovině profesor Klener.

Mistra tak čeká ještě dlouhý boj. „Cyklů chemoterapie je vždy několik. Většinou až šest,“ řekl Blesku Klener, který se jako jeden z prvních začal u nás Non-Hodgkinovým lymfomem zabývat.

Při první dávce chemoterapie Gott strávil v nemocnici 17 dní, z nichž 15 podle všeho podstupoval chemoterapii. Pak ho na 12 dní propustili do domácího ošetřování, přičemž za ním pravidelně dojížděly lékařské kapacity z VFN na Karlově náměstí.

Zbylých pět cyklů chemoterapie by mu tedy mělo zabrat minimálně 135 dní, jež mimořádným způsobem otestují jeho psychiku i tělo. „Já měl rakovinu snad už úplně všeho a přežil jsem padesát chemoterapií. To dáš, Karle!“ povzbuzuje Slavíka jeho kamarád, zpěvák Karel Štědrý (78).

Fotogalerie
10 fotografií