Na poslední rozloučení s Jaroslavem Tomsou přišly desítky přátel, kolegů, známých a příbuzných. Vdova, která na pohřeb dorazila půl hodiny před začátkem obřadu, byla z takové účasti dojata. „Jarda by byl velmi rád, kdyby věděl, kolik je tu lidí. Je škoda, že už tu není, ale jsem moc ráda, že jsem ho mohla mít do poslední chvíle u sebe doma. Zemřel poklidně, doma v rodinném kruhu,“ řekla Blesk.cz smutná vdova.

Jaroslavu Tomsovi na pohřbu promluvil nad rakví zarostlý a smutný herec Karel Roden, který přijel deset minut před začátkem. Než začal obřad, popovídal si s Lahodou.

K mikrofonu šel se sklopenou hlavou. „Jaroušku, jsem hrozně nervózní, ale jsme tady, protože tě mám hrozně rád… Budeš mi hrozně chybět. Já se vlastně pohybuju ve světě určitýho předstírání, já tak tomu říkám, a vlastně s předstíráním, s tím jsem měl vždycky problém.

Ale vždycky jsem se mohl spolehnout na kaskadéry, protože jejich slovo vždycky platilo a já jsem věděl, že když mi není dobře, mám strach, když se bojím, vy se o mě postaráte, že nedovolíte, aby se mi něco stalo. A já si myslím, že tvůj život tady s náma byl strašně důležitej, protože jsi mi dal možnost vidět, že to nefunguje, jenom když je člověk dravej, takovej ten chlap a drsňák. Člověk může být taky křehkej, jemnej, něžnej, optimistickej, trpělivej s velkým pochopením a s respektem a přitom může být takový chlap, jakým seš ty..,“ mluvil nad rakví roztřesený Roden.

Během proslovu se mu klepal hlas a při vzpomínkách na svého kamaráda plakal. „Já hrozně nechci o tobě mluvit v minulým čase… Mně umřel táta, na stejnou nemoc, jako jsi umřel ty, když se to stalo, tak byl všude se mnou, měl jsem ho rád víc než před tím a já to teď prožívám opět s tebou. Myslím si, že můžeš být hrdej na svůj život, můžeš bejt hrdej na svoji rodinu a ta rodina je hrdá na tebe. Já jsem pyšnej, že jsem tě poznal, že jsem mohl být tvým přítelem. To je asi tak všechno,“ skončil svou řeč herec, který se musel několikrát napít. Po celou dobu Rodenova proslovu poblíž stála jeho partnerka Jana Krausová, která odešla ihned, jakmile Karel domluvil. Byla mu v tu chvíli velkou oporou.

Smuteční rozloučení začalo s desetiminutovým zpožděním a strašnická síň byla narvaná k prasknutí. Vešlo se tam na 150 lidí. Kytičku za mrtvého kaskadéra přišel položit zarostlý herec Petr Štěpánek, herec Marek Vašut s režisérem Jaroslavem Brabcem, režisér Juraj Herz s manželkou Martinou Hudečkovou, ale také Rodenova partnerka Jana Krausová.

Srstka se rozplakal

Tomsovu smrt velmi těžce nese kaskadérZdeněk Srstka, který do strašnického krematoria dorazil už v 9.45 ráno. „Byl to skvělý kamarád a velký parťák. Budu na něj moc vzpomínat a bude mi moc chybět. Když jsme se viděli naposledy v lednu, řekl mi, že je škoda, že už je starej a nemocnej a že už si spolu nikdy nezahrajeme,“ přiznal Blesk.cz Srstka, kterému se kutálely slzy po tváři.

S kamarádem se přišel rozloučit také jeho kolega Ladislav Lahoda, který po Tomsovi převzal jeho kaskadérskou firmu. „Je to hrozně smutný. Věděl jsem, že má Jarda rakovinu slinivky, ale všichni jsme to před ním tajili do poslední chvíle. Odešla legenda českého kaskadérství,“ vzpomínal Lahoda.

Miloval adrenalin

Z řad kolegů a kamarádů nemohl chybět kaskadér Petr Jákl st. „Byl to šlechtic, skvělý kaskadér a kamarád. Nikdy na něj nezapomenu,“ přiznal. Dorazil také režisér Jaroslav Soukup i kaskadér Marek Jelínek. „Bude mi moc chybět. Naposledy jsme se viděli na jeho narozeninách, kde už na tom nebyl nejlépe. Je to obrovská ztráta,“ řekl kaskadér, který na pohřeb jel v autě rychlostí 160 km/hod. „To by se mu líbilo, adrenalin a rychlá jízda, to bylo jeho,“ svěřila se Jelínkova manželka.

 

Fotogalerie
38 fotografií