Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel Ladislav Horáček, zakladatel nakladatelství Paseka

Zemřel Ladislav Horáček, zakladatel nakladatelství Paseka.
Zemřel Ladislav Horáček, zakladatel nakladatelství Paseka.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, dce - 
21. července 2015
16:42

V 68 letech zemřel majitel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček. Na svém facebookovém profilu to oznámilo nakladatelství, podle něhož Horáček zemřel v úterý. Podle serveru Lidovky.cz se potýkal s dlouhodobými zdravotními problémy.

Paseku Horáček založil jako jedno z prvních polistopadových nakladatelství v prosinci 1989. Podle jeho webu se při jeho pojmenování inspiroval literární postavou nakladatele Josefa Paseky z Krvavého románu výtvarníka a spisovatele Josefa Váchala. Tato kniha byla také prvním titulem, který Paseka vydala.

Horáček se narodil roku 1947 v Praze. Studoval matfyz, ale dlouho tam nevydržel, už po roce šel radši pracovat. Vykládal balíky na hlavním nádraží, dělal topiče, skladníka i knihovníka. Nakonec se přece jen vrátil na školu a absolvoval obor filologie – politická ekonomie na Univerzitě Karlově. Od roku 1989, kdy nakladatelství Paseka založil, vydal přes 1500 knih českých i zahraničních autorů.

Mezi kmenové autory nakladatelství se v následných letech zařadili známí čeští literáti jako spisovatel Petr Šabach nebo básník Pavel Šrut.

Zemřel Ladislav Horáček, zakladatel nakladatelství Paseka. Zemřel Ladislav Horáček, zakladatel nakladatelství Paseka. | ČTK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi