Fišer se objevil v závěru festivalu v medailonku herců a filmových tvůrců, kteří v posledním roce zemřeli. „Bylo hrozné vidět v televizi vlastní smrt! Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát,“ rozčílil se Fišer, když ho Blesk navštívil.

„Museli si to splést se smrtí Vinnetoua Pierra Bricea, kterého jsem daboval,“ přemýšlel Fišer, kterému od sobotního večera neustále zvoní telefon. Rodině, kamarádům a kolegům vysvětluje, že žije a normálně funguje.

V noci na neděli se Fišerovi nespalo moc dobře. Pořád přemýšlel, proč ho předčasně pohřbili. Přes den se pak dočkal omluvy. A to přímo od prezidenta karlovarského festivalu Jiřího Bartošky (68).

„Zavolal a omlouval se, že ho to moc mrzí a že je to omyl! Já jsem mu řekl, že se snažím to pochopit. Pak mě zajímalo, jak mu je, kolik vlastně podstoupil chemoterapií… A on mi říká, že mi nerozumí. Vůbec mi neodpověděl! No, tak jsem mu řekl, že je hluchý herec,“ postěžoval si Fišer.

Doufá, že se s Bartoškou setká osobně a vše si budou moci v klidu vyjasnit. „Říká se, že koho předčasně pohřbí, ten bude žít dlouho! Tak snad tomu tak bude,“ pousmál se Fišer, kterého rakovina před 11 lety připravila o hlas. Od té doby používá k mluvení speciální přístroj.

Stanislav Fišer zažil smrt zaživa už dvakrát! „V projektu Jirky Adamce mne před lety zatloukli do rakve! Předtím jsem si musel dát tři panáky ferneta, abych to nějak zvládnul. Uklidňovali mě tím, že v rakvi je vzduch na 25 minut a že ta scéna trvá jen dvě minuty,“ vyprávěl Blesku Fišer. „A musím vám říci, že v rakvi je tak malý prostor, že se do ní vůbec netěším,“ dodal s úsměvem herec.

Ředitel karlovarského festivalu Jiří Bartoška už se herci oficiálně omluvil: „Stala se chyba! Ale říká se, že když se o někom prohlásí, že předčasně zemřel, že bude hodně dlouho žít. A já bych to tomu Standovi moc přál. Stal se bohužel omyl a štáb, který připravuje tuhle vzpomínku, zřejmě udělal někde chybu, ale to se někdy stane.“

Podobně mluvila i mluvčí festivalu: „Byl to omyl. Panu Fišerovi se moc omlouváme. Velice nás to mrzí. Přejeme mu ještě hodně dlouhých let života,“ řekla Uljana Donátová.

Video
Video se připravuje ...

Zaživa pohřbený Fišer: Bartoška se mi omluvil! Ale... Luboš Procházka, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií