Dnes by tmavovlasou krásku s uhrančivýma očima Soňu Valentovou, která se objevila na české premiéře muzikálu Sunset Boulevard v Ostravě, v němž hraje její dcera Katarína Hasprová (42) hlavní roli, někdo jen těžko poznal. Stala se z ní stařenka s bledou tváří a smutkem v očích. Od života dostala několik pořádných ran, které jí zanechaly šrámy na duši.

Soňa se narodila jako „náhradnice“ za své zavražděné sestry. Ty zahynuly v koncentračním táboře v Osvětimi poté, co je někdo udal, že se společně s dalšími židovskými dětmi skrývají na internátu, kam je před nacisty schovali Sonini rodiče.

„Dozvěděla jsem se, že se šly jakoby sprchovat a ze sprchy vyšel plyn. Dlouho jsem to nechápala. Jedné mohly být 3 nebo 4 roky a druhé devět let,“ svěřila se Valentová v dokumentu České televize 13. komnata.

Ztrátu nejbližšího člověka si později prožila i na vlastní kůži. V roce 2004 jí zemřel manžel, režisér Pavol Haspr (†74). Říkala jsem si, že to byla moje nejtěžší postava, kterou jsem musela zahrát. Přesvědčit člověka, že se s tou chorobou dá žít, přestože věděl, že má akutní leukémii, kde nejde pomoci,“ přiznala herečka, která má za sebou nespočet televizních i filmových rolí.

Fotogalerie
12 fotografií