1. Když ji tehdy jako osmnáctiletou ve Slávii balil tehdy patnáctiletý »mladistvý intelektuál« Havel, odmítla ho s tím, že je ještě ucho! Když to nevzdal a po dvou letech jí napsal dojemný dopis kývla a začali spolu chodit.

2. Havlova matka byla nejdřív naprosto zoufalá, že se Havel »tahá« s někým tak nevzdělaným jako Olga, která po základce nastoupila do Baťovy továrny, pak jí ale vzala na milost!

3. Když ji Havel jednou naštval, honila ho se sekerou kolem Hrádečku!

4. V protestu proti režimu v mládí obracela babičce busty slavných komunistů v obýváku čelem ke zdi. Starší sestru »vydírala«, že když bude volit komunisty, nebude jí hlídat děti!

5. Příčinou častých hádek s Havlem byly často rozdílné majetkové poměry: Jako synek z bohaté rodiny měl často necitlivé dotazy, třeba kde Šplíchalovi nakupují knihy. Rodina zatím spíš řešila, aby bylo na jídlo!

6. Když se byl Havel ve vězení a trpěl pocity bezmoci v dopisech jí dával úkoly a rozkazy, co zařídit kolem domácnosti, aby měl pocit kontroly a Olga je poslušně plnila. Musela třeba natírat plot!

7. Neuvěřitelně ji štvala ochranka a to zejména, když houbařila! Čiperní chlapíci si totiž těch lepších hub často všimli už před ní.

8. Jejím nejoblíbenějším pitím byla Becherovka!

9. Nebála se ztrapnit Václava Klause na veřejnosti. Když vystoupil proti neziskovkám jakožto nefunkčnímu »zápaďáckému« výmyslu, smetla šéfka fungující nadace Výbor dobré vůle jeho argumenty ze stolu, až se červenal a začal koktat!

10. Olga byla královnou tematických večírků! Na Hrádečku se tak třeba odehrál večer ve stylu Praotce Čecha a jeho dcer, party indických žen v sárí a mnoho dalších originálních akcí, které dávali disidentům zapomenout na strasti života na okraji společnosti.

Film uvedl v předpremiéře festival Jeden svět, v běžné distribuci bude k vidění od 15.května 2014.