Šokující otok z tváře Dagmar Havlové sice téměř zmizel, Blesk však odhalil něco, co vždy elegantní herečka chtěla zřejmě zamaskovat.

Když se ve čtvrtek vypravila do luxusního kadeřnického salonu na pražském Josefově, bylo vidět, že se snaží dát svoji vizáž zase do pořádku. Z kadeřnictví vycházela s perfektním účesem, ale nejdříve si pečlivě upravila blůzku u krku. Ani spousta mašliček ale nedokázala skrýt náplast na jejím krku.

Dobře zahojená

Ta rozhodně nemůže být pozůstatkem odstraňování vrásek. „Jizva odpovídá tomu, že je po operaci štítné žlázy. A podle stavu jizvy si dovolím soudit, že operační rána se dobře zhojila,“ řekl Blesku pražský endokrinolog, který ale v této souvislosti nechtěl být jmenován. Nasvědčoval by tomu i napuchlý obličej Havlové z posledních dnů. Podle lékaře ukazuje na to, že po operaci užívá léky, které regulují hladinu hormonů a někdy způsobují zadržování vody v organismu.

Bylo to vážné?

Dagmar Havlová nechává otázky o svém zdravotním stavu zásadně bez odpovědi. Nelze tedy usoudit, zda už lékaři mají jasno, zda nešlo o nádor. K odstranění štítné žlázy se totiž přistupuje také ve chvíli, kdy rostoucí uzly nereagují na léčbu a vzniká podezření na zhoubné bujení.

Potíže přiznala už před lety

Dagmar Havlová přiznala potíže se štítnou žlázou a s tím spojenými problémy se srdcem už v roce 2005. Kvůli zhoršujícímu se stavu následně zrušila všechny akce své nadace a dokonce zkolabovala na premiéře muzikálu Karla Svobody. „Ano, jsem nemocná a léčím se. Mám závažné recidivující onemocnění štítné žlázy a problémy se srdeční činností. Zatím mi lékaři doporučili striktní klid na lůžku,“ uvedla tehdy Havlová.

Podle specialistů se podobné potíže řeší medikamenty až do chvíle, kdy to situace dovolí. Operativní odstranění štítné žlázy je až tím posledním řešením. Pokud ho ale lékaři navrhnou, není čas otálet. Rizika těžkého poškození zdraví a dokonce smrti jsou totiž značná.

Nebezpečná štítná žláza

Funkcí štítné žlázy je tvorba hormonů, které ovlivňují činnost mnoha orgánů. Na zadní ploše žlázy jsou též uložena příštítná tělíska, která kromě jiného ovlivňují i hladinu vápníku v krvi.

Důvody k operaci jsou to většinou rostoucí uzly nebo uzel nereagující na léčbu medikamenty a podezření na nádor. Odstranění žlázy je také doporučováno v některých případech nadměrné tvorby hormonů. Operace je řešením až po vyčerpání všech dostupných možností včetně léčby medikamenty.

Pokud situace dozrála k operaci, je riskantní ji odkládat – v případě nádoru nebo uzlů může růst žlázy tlačit na okolní orgány, při zvýšení činnosti žlázy je nebezpečí poškození srdce a zhoršení očních potíží, u zhoubných nádorů pak hrozí metastázy

Následky operace operace není pouze jizva na krku. V případě prokázání zhoubného nádoru je nutná radiojódová terapie, ozařování a také užívání hormonů štítné žlázy v tabletách po zbytek života.

Pronásleduje ji strašák rakoviny

Na rakovinu tlustého střeva zemřel tatínek Dagmar Havlové. Jejímu manželovi, prezidentu Václavu Havlovi, museli kvůli rakovině vzít část plic. Rakovinu kůže diagnostikovali její matce a museli ji ihned operovat. Rakovina lymfatických uzlin připravila o život i její milovanou fenku německého boxera Almu.