Marie Kubátová, původem z Vrchlabí, si za vzor vzala svojí maminku Amálii Kutinovou, známou autorku Gabry a Málinky. Stejně jako se stala spisovatelkou, stejně jako ona se věnovala farmacii. Zemřela minulý týden ve věku 90 let, informoval server iDnes.cz.

A ačkoliv původní autorkou krkonošských pohádek byla Božena Šimková, postavu Trautenberka a známou večerníčkovou podobu jim dala až Marie Kubátová.

Původní autorka

Za jejím jménem a za jménem Zdenky Podhrázské se původní autorka Šimková schovávala v titulcích. Kvůli politické situaci v 70. letech se nemohla ke scénáři přihlásit.

Krkonošské pohádky

Kubátová, ač rodilá Pražačka, krkonošské pověsti a náměty sbírala spolu se svou matkou, spisovatelkou Amálií Kutinovou, po horských chalupách.

Hodná babička

"Když jsem četla její povídky, bylo mi, jako bych s láskou objala svou babičku. Moudrou, milou, chytrou, vzdělanou a laskavou ženskou, která o životě ví své. A k tomu umí zatraceně dobře psát a přes své dílo dokáže čtenáře potěšit," řekla serveru iDnes.cz jedna z jejích nakladatelek Slávka Kopecká.

Zemřela autorka krkonošských pohádek Marie Kubátová
Autor: Profimedia.cz