Markéta si ale o čtvrteční odmítavé matčino chování koledovala dlouho. Vystudovaná doktorka filosofie propadla alkoholu. Když matka viděla, jak se její dcera ničí, začala jí pití vymlouvat. Dcera se ale alkoholu vzdát nechtěla za nic na světě. Jednoho dne to ale přehnala, takže upadla do kómatu a teď ji selhávají játra a hrozí demence. Vránová dceři v těžkých chvílích pomáhala, jak mohla.

Neví, co mluví

Markéta ale místo vděku začala svou matku osočovat, že na ni celý život kašle. „Vím, že jsem to kolikrát přehnala, jsem ale nemocná. Někdy ani nevím, co říkám,“ netají se Markéta, která i přes hrozbu demence a totálního zničení jater pije dál.

Až teď jí došlo, že chybila. „Chtěla bych se matce omluvit a pozvat ji do Vlašimi, kde teď žiju. Ona ale zvedne telefon, řekne: Prosím. Já řeknu: To jsem já… A potom nestačím nic, protože mi to položí,“ stýská si Markéta.

Omluvný dopis

Postěžovala si i dceři Tereze (33), vnučce Vránové. „Tereza mi řekla, že se babičce nemůžu divit, že jsem to fakt přehnala. A že jí mám, pokud se chci omluvit, napsat dopis,“ říká Markéta.
Napíše ho? Na tuhle otázku Blesku Markéta dlouho mlčela, potom ale řekla rozhodně: „Napíšu a omluvím se. Je to přece moje máma a chci to ještě stihnout, než umřu. Ona mě určitě přežije.“

Hein:  Alenka ji miluje

Podle ředitele Divadla Ungelt Milana Heina čeká Alena Vránová na urovnání vztahů s dcerou minimálně 10 let. „Markéta Alenku velmi trápila a trápí,“ řekl Hein Blesku s tím, že chování Vránové se teď nikdo nemůže divit. A dá se mu věřit. Markéta je totiž hereččino jediné a zároveň vymodlené dítě. „Markéta určitě udělá dobře, když ten dopis napíše. Alenka jí miluje,“ dodal Hein.

Fotogalerie
5 fotografií