Sexsymbol  60. let a slavná císařovna Eliška z Noci na Karlštejně se zjevně už netrápí přiznat, že má zdravotní problém. I když její dcera Tereza to vidí jinak.
Nemoc se zastavila

„Maminka si to tak vysvětluje. Mozková mrtvice to ale podle mě nebyla. Má jenom už delší dobu takový drobný neurologický nález. A to nedostatečné prokrvování mozkových cév,“ řekla Blesku Tereza Brodská a dodala: „Všichni jsme se báli, že nemoc bude pokračovat, naštěstí se to ale zastavilo.“
Její slova potvrzuje i sama Brejchová: „Každý rok v březnu jezdím na kontrolu do pražské Nemocnice na Homolce. A teď mi pan doktor řekl, že jsem na tom líp než kdy jindy,“ svěřila Brejchová s tím, že je jí opravdu líp. „Mám radost ze života, těším se na druhý den,“ říká herečka.

Už si nezahraje

Jediné, co nemoc herečce znemožnila, je herectví. Naposledy si zahrála v roce 2007 v seriálu Velmi křehké vztahy a od té doby nic. „Maminka potom ještě hrála zájezdová divadelní představení, ale stejně to pro ni bylo velmi náročné. Tak se se mnou radila a řekli jsme si, že je čas přestat a konečně už jenom odpočívat,“ komentuje dcera Tereza, která má teď ze své matky radost. „Je zábavná, veselá, vtipná a myslím, že jí hraní vůbec nechybí,“ říká.

„Opravdu mi nechybí. Ani se mi po něm nestýská,“ přiznává Brejchová a dodává: „Stýská se mi po tom, být samostatnější. Třeba si sama vyjít na procházku. To už, bohužel, mohu jen s doprovodem.“

Co způsobilo její nemoc?

Nedostatečné prokrvování určitých orgánů, tedy i mozku, je způsobeno aterosklerózou, což je věkem podmíněné onemocnění cévní stěny. Onemocnění se dá přirovnat k zužování průsvitu starých vodovodních trubek. Když se céva zcela uzavře, dochází k mozkové mrtvici či srdečnímu infarktu.

Fotogalerie
10 fotografií