Vendula Svobodová se rozvádí se svým manželem Patrikem Aušem (34). Ještě nedávno o něm prohlašovala, že je to jediný možný otec pro jejího syna Jakuba (7), kterého má se zesnulým skladatelem Karlem Svobodou. „Jakub potřebuje mužský vzor,“ tvrdila. Dneska je ale všechno jinak.

Tatínek

Auš se přitom o malého chlapce začal starat v době, kdy mu byly dva roky, a po dobu pěti let se mezi nimi vzájemně vytvořilo velmi silné pouto. „Já mohu říct jenom to, že Jakuba miluju jako svého syna a myslím, že i on miluje mě jako svého otce. Více se k tomu nebudu vyjadřovat,“ odpověděl nám Auš na dotaz, jestli si může Jakuba půjčovat.

Nevěra

Vendula Svobodová na naše volání ani SMS neodpovídala. Podle zdroje blízkého rodině prý Svobodová Aušovi přístup zatrhla, protože se mu tak chtěla pomstít za nevěru.

Má Auš ze zákona právo na Jakuba?

JUDr. Daniela Kovářová

„Ze zákona (Zákon o rodině) takové právo nevyplývá. Jednoduchou situaci nemají ani prarodiče či sourozenci.

I u nich zákon jako podmínku pro určení styku stanoví: »vyžaduje-li to zájem dítěte«. Mírně lepší situace nastane od 1. 1. 2014, kdy má být účinný nový občanský zákoník. Podle něho by měl soud zohledňovat vztahy dítěte nejen k příbuzným, ale i nepříbuzným osobám.

Podle mě by otčím mohl i bez zákonné opory požádat soud o úpravu styku a doufat, že věc bude přidělena osvícenému soudci.“

Fotogalerie
11 fotografií