Setkával se s nimi třeba v baru v Žitné ulici, v tzv. Žumpě, kam se chodilo denně. „Kdyby tam padla bomba, skončil by celý český popík!“ tvrdí Poštulka a dodává: „Když tam vešel Karel Gott, automaticky zdravil doprava. Věděl, že tam sedím,“ říká.

Zpěvačky na něj žárlily

Podobně přátelsky se k textaři, který napsal slova k hitům jako Nechoď do kláštera, Bludička Julie či Léta letí chovaly i zpěvačky, třeba Helena Vondráčková. „Jednou jsme spolu jeli brzy ráno rychle do studia a Helena se ani nestačila nalíčit. Jenže nás chytil esenbák a protože Helenu nepoznal, chtěl pokutu. Až když jsem mu vnutil její řidičák a on na fotce viděl tu oslnivou krasavici, omluvil se a utekl,“ vypráví Poštulka.

„Žili jsme docela nevázaně, sex byl v té době formou konverzace. Sexuální protislužby za text jsem ale nežádal,“ říká Poštulka. Zpěvačky totiž prý žárlily, když »jejich textař« napsal něco pro konkurenci. Poštulka si proto přítelkyně vybíral mezi herečkami. „Pokud jsem něco měl se zpěvačkou, pak pouze ze Slovenska, ty po mně texty chtít nemohly,“ doplňuje textař.

Jeho přítelkyní byla třeba Jana Švandová. „Jezdili jsme tenkrát s Honzou Balzerem do Českých Budějovic, kde byla Jana v angažmá s kamarádkou Eliškou, s níž se potom Honza oženil.“ Milenci to však neměli jednoduché. Herečky měly společný pokojíček, dvojice musely o to, kdo v něm zůstane, losovat.

Přípitek s popeláři

V howbyznysu se už tehdy daly vydělat peníze, investovat se však nikam moc nemohly. A tak byl život jeden dlouhý mejdan. Kromě Žumpy se chodilo hlavně do klubů Viola a Reduta. A co se pilo? „Tuhle mi volal Hapka, jak se jmenoval ten dryják kofoly s myslivcem. Říkali jsme tomu strašidlo,“ vzpomněl si Poštulka.

Když do Prahy dorazili Slováci, sedávali s nimi v hotelu Paříž. „Pamatuju, jak jsme se tam veselili s Lasicou a Satinským,“ říká textař. Nad ránem přijeli popeláři. Satinský jim objednal sekt a účastníci pijatyky vyšli před hotel. Číšník nesl tác s lahví a skleničkami a Julius měl projev: »Dovolte mi, vážení popelári, aby som vás pozval na prípitok. Dnes by totiž mal narodeniny prezident Masaryk!“ Popeláři se chopili číší, jen jeden zdvořile prohlásil, že jako komunista Masarykovi připít nemůže.

Fotogalerie
7 fotografií